U školi Svete Obitelji

by abuzgo

Predragi,

Ovih smo dana na poseban način usmjereni prema svojim obiteljima. Rekli bismo kako blagdan Božića više no bilo koji blagdan na poseban način u središte stavlja obitelj. Iako smo ovih dana možda odvojeni od svojih, ipak, oni koji su bili u mogućnosti sigurno su posjetili svoje roditelje, bake i djedove. Današnji blagdan želi nam na još jedan dublji način staviti na srce svijest o našoj obitelji.

I Sveta Obitelj imala je svoje probleme…
Svaka naša obitelj ima svojih životnih poteškoća i problema. Nitko od nas nije toga oslobođen i često nam je najteže svjedočiti svoju vjeru u obitelji. Ipak, to je itekako moguće, što nam pokazuje primjer Svete Obitelji koju danas slavimo. Možemo misliti, lako je njima. U njihovoj se obitelji rodio sam Bog. Ipak, i Sveta je Obitelj imala svojih brojnih poteškoća i životnih križeva. Sjetimo se samo nekih koje možemo pronaći u Svetome pismu: 1) Marijino začeće koje nije tako lako prihvatljivo sv. Josipu; 2) Marijina tjeskoba koju je imala kada je Josip razmišljao o tome da ju napusti; 3) U visokoj trudnoći Marija i Josip idu u Betlehem na popis stanovništva; 4) Bježe od Heroda kako bi sačuvali život svoga djeteta; 5) Izgubili Isusa kada je imao dvanaest godina; 6) Vjerojatno je Josip umro prije Isusova javnog djelovanja – iskustvo smrti; 7) Isusovo javno djelovanje koje je nailazilo na otpor – kako je Mariji bilo čuti da njihovo dijete nazivaju izjelicom i vinopijom? 8) Isusova smrt – najteži udarac za nekoga je smrt vlastitoga sina ili kćeri.

Snaga ljubavi
Mislimo li možda još uvijek da im je lako? No, što to održava ovu obitelj čvrstom i ustrajnom na putu svetosti? Odgovor je ljubav jednih prema drugima. Ljubav koja je prisutna između Marije, Josipa, Isusa i nebeskoga oca. To je ono što i naše obitelji drži zajedno u vrijeme teških životnih situacija. Ljubav je ona koja sve pokriva, kako kaže apostol Pavao i upotpunjuje naš život. Ljubav je ta koja u konačnici pobjeđuje, čak i onda ako iz ljubavi moramo s nekim voditi iskren razgovor u kojemu tražimo disciplinu. Možda će se netko i naljutiti na nas, ali kada vidi da je naša riječ upućena iz ljubavi, tada će se naš odnos s tom osobom produbiti i postati još čvršći. I ako naše obitelji ikada propadnu, to će biti zbog nedostatka ljubavi s nečije strane. I to je prva poteškoća koja prijeti našim obiteljima – nedostatak ljubavi. Kad god su naše obitelji uspješne, to je zbog toga što je bilo mjesta za ljubav.

Nedostatak vremena
Drugo što bismo mogli primijetiti kao najveću prijetnju našim obiteljima je jednostavno to što više nemamo dovoljno vremena biti zajedno. Obitelj se ne uništava silom ili agresijom već milo i ne preko noći. Vidimo da su roditelji prezaposleni, rade od jutra do kasno u noć, pobrinuli smo se za bake i djedove, djecu šaljemo u vrtiće, kada se dođe s posla želimo odmoriti i da nas nitko ne ometa, možda ako radimo u nekom sektoru koji od nas traži dodatan angažman onda ćemo kod kuće proučavati, dovršavati projekte i sl., zatim se posvećujemo sportu i mnogim drugim aktivnostima te ne pronalazimo mjesta za svoju obitelj.
Danas nas Sveta Obitelj uči tome da ne zaboravimo kako je obitelj slika Presvetoga Trojstva, da provodimo vrijeme sa svojom obitelji, da više razgovaramo, da probleme i poteškoće rješavamo tako što ćemo s Bogom tražiti izlaz iz svoje situacije kao je to činila Sveta Obitelj. Svoj su pogled uvijek imali usmjeren prema nebeskom Ocu. Nemojmo dopustiti da naše obitelji budu mjesto tišine, osamljenosti, napuštenosti, jednostavno da budu bez ljubavi.

Iskoristimo svaki trenutak
I zaključio bih s jednim videom koji je prije nekoliko godina osvanuo na društvenim mrežama koji ćemo sada pogledati.
https://www.youtube.com/watch?v=V6-0kYhqoRo&feature=emb_title

Neka nam svetkovina Svete Obitelji bude poticaj da zagrlimo svoje roditelje, da ih nazovemo, da im kažemo da ih volimo jer ljubav čuva obitelj i ako imamo ljubavi u svojim obiteljima naše obitelji neće propasti; i ne zaboravite da jedna od najvećih bitki koju Sotona vodi jest bitka oko obitelji. Ne dopustimo mu da u tome pobijedi. Učinit ćemo to tako što ćemo svoj pogled usmjeriti prema Svetoj Obitelji koja je uzor našim obiteljima. Amen.

vlč. Mario Žigman

Preporučeno