Zaslužuješ bolji dio

by abuzgo

Nema onoga tko voli nešto što je nekvalitetno, loše ili možda neprimjereno. Čovjek je biće koje voli izabrati bolji dio. Onaj dio koji će rasvijetliti njegovo dostojanstvo i uzvišenost poziva. Kako bi mogao otkrivati, a onda i braniti svoje dostojanstvo potrebno je razlikovati ono bitno od nebitnoga. Razlikujući bitno od nebitnoga učimo se u svojemu životu slagati prioritete koji nam pomažu da i sami budemo onaj bolji dio za druge.

Znati dobro posložiti prioritete i razlikovati bitno od nebitnoga potrebno je i u duhovnome životu. Razmatrajući nad tekstom Lk 10, 38-42 Bog čovjeka želi podsjetiti na važnost njegovih prioriteta i pita: Imaš li ti listu prioriteta, onoga što želiš u svome životu? Jesu li tvoji prioriteti ispravno posloženi? Što je to ono što određuje tvoj život?

Lik Marte može te podsjetiti na one trenutke života kada se tvoji prioriteti pomiješaju, kada ne znaš razlikovati ono bitno od nebitnoga. Možda se u svome životu uhvatiš u tu mrežu u kojoj se obvežeš baviti raznoraznim stvarima zanemarujući ono što je doista bitno u tvome životu. Koliko se puta znalo dogoditi da budeš svjestan da radiš nešto nebitno, samo kako bi pobjegao od samoga sebe? Na taj način bježiš od stvarnih obveza koje te prisiljavaju da radiš na sebi, na svome odnosu s Bogom, na svome odnosu s bližnjima.

Ono nebitno te toliko često uvuče u labirint u kojemu se lako izgubiš. Više ne znaš gdje si. Ne pronalaziš samoga sebe. I tada tako lako poput Marte dođeš u iskušenje da staneš pred Isusa i prigovaraš. Prigovaraš jer pomisliš kako te On u toj izgubljenosti napustio, kako ne vodi brigu o tebi. Osjećaš kao da je izgubio interes za tebe. No je li to doista tako? Što Isus odgovara Marti, a danas i svakome tko se u svojim poslovima izgubi? On progovara: zašto si zabrinut i tjeskoban? Želim ukloniti tu zabrinutost i tjeskobu iz tvojega života. Želim da budeš radostan. Ne želim te gledati užurbanoga i izgubljenoga u moru onoga što je nebitno, već te želim pored sebe kako bih ti govorio.

Bog te želi osloboditi od onoga što te zarobljuje i baca u tjeskobu. Poslušaj njegove riječi i dopusti mu da te oslobodi od nevažnih i ispraznih razgovora, od razuzdanih zabava i uzaludnih druženja koje nemaju za cilj graditi zajedništvo i ljubav jednih prema drugima. Dopusti Isusu da te oslobodi od pogrješnog slaganja prioriteta. Neka ti on bude na prvome mjestu kako bi onda zajedno s njime mogao razlučivati ono bitno od nebitnoga. Neka te snaga Duha Svetoga vodi prema Bogu kako ne bi kritizirao, već kako bi sjedio do Isusovih nogu i svoju pažnju usmjeravao na Onoga koji ti želi dati bolji dio jer to zaslužuješ. A onda kreni i druge poslužuj Riječju koja u sebi nosi život.

vlč. Mario Žigman

Preporučeno