Božja video pozivnica za nebo

by abuzgo

Predragi!

Još je uvijek vrijeme godišnjih odmora. Neki su se vratili, dok će neki tek ići. Međutim, svima nam je poznato što činimo prije nego što se odlučimo za neku destinaciju. Zar ne kako prije polaska tražimo mjesto koje bismo posjetili? Kada ga nađemo, onda pogledamo sve moguće ponude, znamenitosti, sve ono što bi nam bilo zanimljivo obići u tome mjestu kako bismo svoj odmor obogatili i drugim sadržajem. Tako svoj godišnji odmor znamo unaprijed planirati mjesecima tražeći ono što bi nas zainteresiralo.

Nekada imamo želju posjetiti nešto što si ne možemo tako lako priuštiti. Tako ćemo si možda uskratiti jedno, dva ili tri ljetovanja kako bismo mogli posjetiti ono mjesto koje nas je tako oduševilo gledajući razne video pozivnice. Kada si napokon to omogućimo i kada uplatimo to putovanje, nije li da, kako se bližimo tome danu, osjećamo euforiju? Zapravo, kao da smo u jednoj ekstazi zbog nadolazećeg putovanja.

Sada zamislite kada bismo mogli vidjeti kakav bi nam bio cijeli život. Što kad bi postojao neki video koji biste pogledali prije braka da biste vidjeli kakav bi vam bio bračni život. Ili možda kada biste imali mogućnost vidjeti kakav će vam biti život za dvadeset godina, što ćete raditi. Možda bismo to i željeli. Možda bismo rekli kako bi to bilo jako dobro.

Danas nam Bog, rekao bih, po Mariji šalje „video link“ preko kojega možemo vidjeti kakav će biti naš život, kamo ćemo ići nakon ovoga života. Znamo da je Marija otišla na ono mjesto gdje i mi želimo otići na kraju svoga života. Gdje želimo biti? Želimo biti s njom na nebu. Želimo biti s našim Stvoriteljem, njegovim anđelima i svecima. Marija se nalazi upravo ondje gdje nam je Isus obećao da ćemo i mi doći. Tako vidimo kako Isus na Mariji počinje ostvarivati svoja obećanja dana za svakoga od nas. Današnja svetkovina postaje „link“ po kojemu vidimo svoju budućnost. Budite sigurni da je to dobra budućnost, putovanje i destinacija koja nam pruža najbolji pogled samo ako se držimo Krista, ako izbjegavamo grijeh, ako ga ljubimo, služimo mu i slijedimo ga već sada u ovome životu.

Iako je Marija bila drugačija od nas jer je sačuvana od istočnoga grijeha, ipak je i za nju Isus bio izvor spasenja. I ona je, poput nas, dobila nevjerojatna obećanja koja će se ispuniti samo ako bude poslušna i vjerna Bogu. Današnjom svetkovinom slavimo upravo ostvarenje tih obećanja, ispunjenje Marijine misije na ovome svijetu. Marija budući da je ostala poslušna i vjerna Bogu te nije dopustila da grijeh rani njezinu dušu, biva uznesena dušom i tijelom. No, možemo se zabrinuti i reći kako mi nismo poput nje. Naš nas grijeh ranjava i njime smo pogođeni. Koliko god se trudili ponovno i uvijek iznova padamo. Tako gledajući možemo se obeshrabriti misleći da se Božja obećanja na nama neće ostvariti.

Tako lako zaboravimo da nebo nije samo za bezgrešne. Ono nije niti samo za pape i kardinale, nije samo za utemeljitelje vjerskih redova ili mučenike. Nebo je za sve nas. Današnja svetkovina potiče nas da još vjernije nasljedujemo Isusa kako bismo po njemu došli na onu destinaciju koja nam pruža najbolji pogled – a to je gledati Boga licem u lice. I Marija je jedna od nas koja je učinila sve kako bi svoj život podredila Božjoj volji.

Nama se danas nameće pitanje: što činimo kako bismo došli u nebo? Da bismo otišli na neko luksuzno ljetovanje dugo ćemo štedjeti, pa čak, kako sam spomenuo, možda ćemo žrtvovati jedno ljetovanje samo kako bismo otišli na ono što nam je ljepše i tako ostvarili svoju želju. I za druga ljetovanja štedimo i žrtvujemo se cijelo vrijeme kako bismo si omogućili odmor. No što radimo da bismo si omogućili nebo?

Neka nam Marija bude nadahnuće da još više čeznemo za nebom. Možda bismo trebali biti uzbuđeni zbog odlaska na neko putovanje, no koliko bismo li svi trebali biti uzbuđeniji zbog putovanja na nebo? Neka nas danas prati ovo pitanje što činim da bih tamo došao. Neka nas prati Marijin zagovor kako bismo poput nje, mogli potpuno predati Bogu svoj život. Predati svoj život Bogu ne znači da će teći med i mlijeko, ali smo sigurni u obećanje koje nam Bog daje da ćemo biti s njime u zajedništvu.

vlč. Mario Žigman

Preporučeno