I ti možeš liječiti

by abuzgo

Kada pogledamo kako funkcionira poslovni svijet tada ćemo uočiti da ćemo, ako želimo poslovni napredak, tražiti ljude koji su kompetentni, stručni i koji će znati unaprijediti i poboljšati naše poslovanje. Nećemo velike poslovne zadatke povjeravati nekome tko nije za njih osposobljen.

Kada promotrimo izbor dvanaestorice pomislili bismo da je Isus bio loš u izboru radnika jer je za bitnu ulogu izabrao one koji naizgled djeluju priprosto, kao oni koji nisu pogodni za zadatak i poslanje koje se pred njih stavlja. Međutim, znamo da se ništa ne događa slučajno. Isusov izbor dvanaestorice plod je njegove žarke molitve. S Kristom kao središtem svoga života oni su osnaženi za borbu protiv zla, za liječenje, protiv svake vrste nemoći. Sve je to vidljivi znak onima koji ne vjeruju. Bog nije samo vidio njihova ograničenja, slabosti i grijehe, već je vidio nešto puno više u njima. Vidio je neograničeni potencijal ukoliko se odluče slijediti njegov glas.

Poziv dvanaestorice je i naš poziv. Za svakoga od nas koji smo čuli Radosnu vijest, dana je odgovornost da u ovom svijetu živimo na način na koji ćemo aktivno svjedočiti evanđelje. Možda vam se čini da nemate dovoljno sposobnosti, darova, da jednostavno niste pogodni za zadatak i poslanje koje se pred vas stavlja. Ne brinite, nema zadatka ili izazova koji Bog od nas traži, a da nas za tu situaciju neće opremiti pravim alatima.

Apostoli su dobili poslanje, ali i sposobnost da mogu liječiti od raznih bolesti te izgoniti od Zloga. Ne bi li bilo prekrasno kada bi učenici bili danas među nama? Koja je bolest ili nemoć ili zloduh za koje bismo tražili od Apostola da nas izbave? Toliko često možda pomislimo kako bi bilo dobro da smo živjeli u Isusovo vrijeme jer bi nam tada bilo lakše, bolje, bili bismo zdraviji. Međutim, zaboravljamo da živimo u Isusovom vremenu.

Stvarnost je takva da svatko od nas ima sposobnost liječenja. Možda nećemo moći izliječiti neku tjelesnu bolest, ali možemo pomoći u liječenju nečijeg duha ili u podizanju nečijeg pouzdanja. Svatko od nas ima mogućnost darivati drugu osobu svojom pažnjom, ljubavlju i brigom. Svaki od tih načina našega djelovanja ljekoviti su darovi koje nam je Bog dao. To su darovi koje ne samo da dajemo drugome, već i mi primamo od drugih.

Neka nas današnja Božja riječ potakne da budemo pažljivi i da slobodno dijelimo darove koje smo dobili. To može biti jednostavno na način da ćemo provesti nekoliko trenutaka s prijateljem kojemu je potrebna pažnja ili utjeha, riječ ohrabrenja ili jednostavno kojega ćemo saslušati i čuti njegovu bol. Svoje darove možemo dijeliti i tako što ćemo pomoći obitelji u nekim kućanskim poslovima ili pak pozvati nekoga na ručak.

Toliko je malih gesta pažnje po kojima možemo navijestiti da se približilo Kraljevstvo Božje. Pokušajmo si odgovoriti na pitanje kako ćemo to učiniti danas. I ne zaboravimo biti zahvalni na ljubavi i brizi koju Bog pokazuje prema nama jer nam je darovao svoje vrijeme, pažnju i brigu. Svi darovi kojima se služimo i koja imamo teku iz Božjega srca. Iskoristimo ih i pokažimo drugima veličinu Njegova srca.

vlč. Mario Žigman

Preporučeno