Sada je vrijeme velikih odluka

by abuzgo

Predragi,

Znamo dobro kako je naš život ispunjen raznim odlukama. Svaki dan odlučujemo. Odlučujemo o tome kada ćemo se ustati, što odjenuti, što ćemo jesti i mogli bismo tako nabrajati. Jednako tako  rekao bih kako postoji gradacija u odlukama. Postoje odluke koje su veće u odnosu na neke druge odluke. Tako na primjer odluka o tome koliko ćemo potrošiti za obrok manje utječe na naš život od odluke da koliko ćemo potrošiti na kupnju kuće, stana ili automobila. Ili pak, odluka o uzimanju tablete za bolove manje utječe na naš život od odluke da se podvrgnemo nekoj velikoj operaciji. Neke su odluke veće od drugih jer imaju veći utjecaj na ishod naše budućnosti.

Ove nedjelje čitanja nam govore o nekim velikim odlukama koje utječu ne samo na naš život ovdje na zemlji, već i na našu vječnost. Ako zastanemo nad prvim čitanjem vidimo kako je Jošua pozvao Izraelce da se odluče kome će služiti. Govori nam kako postoje dva izbora: ili ćemo nastaviti živjeti u svome grijehu daleko od Boga služeći lažnim bogovima, ili ćemo napustiti grijeh i služiti pravome Bogu.

To je ono što se proteže i na današnje evanđelje. Ponovno vidimo dva izbora koja se tiču našeg duhovnog života. Hoćemo li ići za Isusom ili ćemo ga kao i mnogi napustiti. Danas možda još više odjekuju ove Isusove riječi: da možda i vi ne kanite otići. Koliko se puta znamo oduševiti Bogom onda kada sve ide po našim planovima. Nismo li time nalik na ono mnoštvo što ga je slijedilo dok je hranio pet tisuća ljudi? Dok imamo koristi od Boga i mi ćemo ići za njim. Neće nam biti problem doći u crkvu ili moliti. Međutim, kada nastupi kriza, kada nas pogodi neka bolest, neimaština ili možda nešto što nije onako kako smo mi to isplanirali tada ćemo tako lako odustati od Boga.

Tada nam neće biti problem ići za bogovima ovoga svijeta jer bogovi ovoga svijeta od nas ne traže nikakvu žrtvu, nikakav napor. Možemo reći kako Zli od nas ništa ne traži. Jedino što mu je želja da se stavimo na mjesto Boga. Želi od nas da živimo bez Boga čineći što nas je volja. Možda bi netko i poželio takav život. Možda bi nam neko vrijeme i bilo dobro. Međutim, oni koji su tako živjeli ili možda oni koji još uvijek tako žive dobro znaju da to nije ono što ih ispunja. Takvim stilom života neprestano će osjećati prazninu koju neće znati objasniti, a jednako tako neće znati što tu prazninu može ispuniti.

Tu mi u misli dolazi sv. Terezija Benedikta od Križa koja je sama imala takvo iskustvo kada je napustila Boga. Osjećala se praznom i nije znala objasniti svoju prazninu sve do onog trenutka kada se s njime nije ponovno susrela. I mi ako se danas osjećamo praznima nemojmo tražiti objašnjenje, jer ga nećemo pronaći, već se susretnimo s Bogom koji jedini može ispuniti naše praznine.

Već danas možemo donijeti tu odluku da se susretnemo s Isusom. Taj susret je moguć. On se sada događa samo utoliko ukoliko se sami odlučimo na taj susret. Na nama je odluka. Danas donosimo odluku života. Imamo dva izbora: slijediti, odnosno ostati uz Isusa ili pak slijediti i ostati uz grijeh. Mnogi su se u današnjem evanđelju vratili prijašnjem načinu života. Tražili su bolju karijeru, htjeli su ostati u svojoj zoni sigurnosti, nisu imali hrabrosti i odvažnosti upustiti se u avanturu s Isusom, jer ona od nas traži umiranje sebi i promjenu srca. Kako li se u tome trenutku Isus morao osjećati? Zamišljam njegov sažaljiv pogled prema Dvanestorici dok ih pita: da možda i vi ne kanite otići? Ovo pitanje je upućeno danas tebi i meni.

Isusova učenja možda jesu teška. Možda će pred tebe staviti velike izazove. Možda ćeš se suočiti s križevima koji će ti se činiti nemogućim za nositi. Avantura s Isusom nije lagana, ali ako ostanete uz njega vidjet ćete da je to prekrasna avantura. On će nas odvesti na nevjerojatna mjesta. Toliko sam puta svjedočio tome da, kada prepustim Gospodinu da me vodi, doživim nevjerojatne stvari koje ne bih mogao ni zamisliti. Siguran sam da svatko od vas ima takvih iskustava. Toliko blagoslova, toliko milosti koje primamo kada smo s njime. Isus nikoga neće natjerati da ide s njime, već daje izbor. Što je to ono za što ćemo se danas odlučiti?

vlč. Mario Žigman

Preporučeno