Metamorfoza mojega života

by abuzgo

Predragi!

U današnje vrijeme slušamo mnoštvo glasova koji nam se obraćaju preko medija, Youtubera, blogera, političara, televizijskih i filmskih glumaca nudeći recept za savršen život. Svi ti glasovi govore o nekom stilu života. Možemo reći kako nas poneki potiču na to da razmišljamo jednako kao i oni, da se ponašamo i vjerujemo prema onome što oni žive i vjeruju. Ipak, trebali bismo uz sve te glasove koje svakodnevno slušamo vidjeti odakle oni dolaze, je li to glas koji će me poticati na duhovni rast i krepostan život. Ne zaboravimo da nije svaki glas onaj koji koristi za osobnu izgradnju. Sjetimo se da je i prvi čovjek slušao čudan glas zbog kojega se nalazimo u ovom slomljenom svijetu.

Danas pred sobom imamo Petra, Ivana i Jakova. I njima se obraća neki glas koji im nudi recept za kvalitetan život govoreći: Ovo je Sin moj Izabranik! Slušajte ga. Ako želite promjenu kakvu ste vidjeli na Isusovom licu i odjeći; ako želite sudjelovati u njegovoj slavi potrebno je da ga slušate. Isusovo preobraženje je potrebno nama, a ne njemu. Zašto? Ima li danas ovo ikakvo značenje za tvoj i moj život?

Vjerujem da ste čuli za biološki proces koji nazivamo metamorfoza. Čini mi se kako je to jedan od značajnijih bioloških događaja. Radi se o tome da nešto što nam oku ne bi bilo primamljivo i lijepo doživi potpunu transformaciju i iziđe radikalno drugačije. Od gusjenice čudnog izgleda nastane prekrasan leptir. Današnja Božja riječ govori nam o Isusovoj metamorfozi. Isusovo preobraženje pokazuje nam tko smo, otkriva naše porijeklo, našu svrhu i cilj kojemu moramo težiti.

Kao što ogledalo pokazuje naš vanjski izgled, Isusovo preobraženje pokazuje nam unutarnju ljepotu stvaranja čovjeka. Danas mnogi imaju problema u prihvaćanju ljepote koja se nalazi u njima. Mnogi u sebi ne vide ono što Bog vidi. Mnogi ne mogu prihvatiti sebe i svoj život. Koji je razlog tome? Čini mi se da bi razlog mogao biti jednak onome kod učenika. I mi smo svladani snom. Dok spavamo naše su oči zatvorene i ne možemo promatrati sve ono što se oko nas događa. Jednako tako, kada duhovno spavamo ne možemo vidjeti svoju vrijednost. Da bismo to mogli vidjeti svoju preobrazbu potrebo je probuditi se od sna.

Duhovno putovanje je uvijek borba između uspavanosti i budnosti, između odsutnosti i prisutnosti, između tame i svjetla. Pospanost nije samo fizička stvar, ona je i duhovno pitanje i stanje. Duhovni san je oblik sljepoće. Zasljepljuje nas za ljepotu i svetost svijeta, dragih ljudi i nas samih. Sljepoća za Božju prisutnost i dobrotu stvaranja ono je što nam omogućuje da činimo zlo jedni prema drugima i prema samima sebi.

Petar, Ivan i Jakov doživjeli su Kristovo preobraženje jer su se uspjeli oduprijeti težini sna. Ako želimo otkriti tko smo, moramo i mi zajedno s učenicima poći na brdo, u osamu kako bismo ostali sami s Isusom i tako, opirući se snu, susreli njega koji nam se pokazuje i objavljuje istinu o nama samima.

Istina koju nam Isus objavljuje je ta da smo Božja slika, da smo Božja djeca i da Bog od nas nikada ne odustaje. Koliko god mi odustajali od sebe, on će se još više boriti za nas kako bi nam pokazao da nije podigao ruke od nas. Koliko god u sebi gledali ružnoću i grijeh, on u nama vidi onog prekrasnog leptira u kojega se pretvaramo. Prema tome, on u tebi i meni vidi ono što ćemo postati ako odlučimo slušati glas Božjeg Izabranika. Čiji ćeš glas danas poslušati ovisi o tebi.

vlč. Mario Žigman

Preporučeno