Raspored ovoga Katekizma nadahnjuje se na velikoj tradiciji katekizama koji organiziraju katehezu oko četiri “stupa”: ispovijest krsne vjere (Simbol), sakramenti vjere, život vjere (Zapovijedi), vjernička molitva (Oče naš). 

PRVI DIO: ISPOVIJEST VJERE

Oni koji vjerom i krštenjem pripadaju Kristu moraju svoju krsnu vjeru ispovijedati pred ljudima.  Zato Katekizam izlaže najprije u čemu se sastoji Objava kojom se Bog čovjeku obraća i daje, i vjera kojom čovjek Bogu odgovara (prvi odsjek). Simbol vjere sažimlje darove kojima Bog čovjeka dariva kao Tvorac svega dobra, kao Otkupitelj, kao Posvetitelj, i raspoređuje ih oko “tri poglavita stavka” našega krštenja, to jest vjera u jednoga Boga: Oca Svemogućega, Stvoritelja; i u Isusa Krista, njegova Sina, našega Gospodina i Spasitelja; i u Duha Svetoga, u Svetoj Crkvi (drugi odsjek).

DRUGI DIO: SAKRAMENTI VJERE

Drugi dio Katekizma izlaže kako se spasenje Božje, izvršeno jedanput za svagda po Isusu Kristu i po Duhu Svetom, uprisutnjuje u svetim liturgijskim činima Crkve (prvi odsjek), napose u sedam sakramenata (drugi odsjek).

TREĆI DIO: ŽIVOT VJERE

Treći dio Katekizma pokazuje posljednju svrhu čovjeka koji je stvoren na sliku Božju: blaženstvo i putove koji vode prema njemu: ispravno i slobodno djelovanje uz pomoć zakona i milosti Božje (prvi odsjek); djelovanje koje ispunja dvostruku zapovijed ljubavi, kako je razvijana u deset Zapovijedi Božjih (drugi odsjek).

ČETVRTI DIO: MOLITVA U ŽIVOTU VJERE

Četvrti dio katekizma obrađuje smisao i važnost molitve u životu vjernika (prvi odsjek). Završava kratkim tumačenjem sedam prošnji Gospodnje molitve (drugi odsjek). U njima nalazimo sva dobra kojima se moramo nadati i koja nam naš nebeski Otac želi dati.

 

Izvor:KKC 13-17

 

 

Preporučeno

Leave a Comment