Plava crta
Subota, 9.11.2013.

Facebook Facebook

Share
Like

Novi zakon osim svojih zapovijedi obuhvaća i evanđeoske savjete. Tradicionalno razlikovanje između Božjih zapovijedi i evanđeoskih savjeta ustanovljeno je u odnosu na ljubav, koja je savršenstvo kršćanskog života.

Zapovijedi idu za tim da uklone što je nespojivo s ljubavlju. Savjeti žele ukloniti i ono što nije u suprotnosti s ljubavlju, ali može predstavljati zapreku za njezin razvoj.

Evanđeoski savjeti izražavaju živu puninu ljubavi, uvijek nezadovoljne što ne daje više. Svjedoče o njezinu poletu i potiču nas na duhovnu spremnost. Savršenstvo Novoga zakona sastoji se bitno u zapovijedima ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Savjeti naznačuju izravnije putove, uspješnija sredstva, a provode se u skladu sa zvanjem pojedinog čovjeka:

Bog ne želi da svi opslužuju sve savjete, nego samo one koji su im primjereni, već prema različitosti osoba, vremena, prilika i snaga, kako to zahtijeva ljubav; ljubav je naime kraljica svih kreposti, svih zapovijedi, svih savjeta, jednom riječju svega zakona i svega kršćanskoga djelovanja, pa svima dodjeljuje mjesto, red, vrijeme, vrijednost.

 

Izvor: KKC 1973-1974

 

 

 

Subota, 9.11.2013.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
Ovaj članak nema povezanih članaka

Odgovori

DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.