Plava crta

Facebook Facebook

Share
Like

2.dio teksta

Piše: prof.dr.sc. Ružica Pšihistal

Isus je imao poseban razlog da ovaj događaj, za kojega nije mogao imati svjedoka, ne prešuti učenicima i ugradi ga u šestu prošnju Ocu nebeskomu: „Ne uvedi nas u napast” (Mt 6,13).

Je li realno očekivati da će ova molba biti uslišana? Iskustva svih Božjih miljenika od Adama i Eve, Abrahama do svih svetaca pa i samoga Božjega Sina ne pružaju nam preveliko jamstvo. I obzor svakodnevnoga iskustva poučava nas kako kušnje nastupaju neočekivano „odmah” i traju s većim ili manjim intenzitetom koliko i naše vremenito vrijeme (40 godina!). No, bliska veza između šeste i sedme prošnje (Izbavi nas od Zloga!) umirujući unosi nadu.

Ako u izbavljenje od Zloga ne smijemo sumnjati, onda se možemo nadati da će i šesta prošnja biti uslišana. Milosno vrelo Božje blizine i izbavljenja od Zloga izlijeva se najobilnije upravo u vremenima kušnje? Potrebno nam je stoga ući u pročišćujuću vatru kušnje, ustrajati u tjeskobnoj samoći pustinje kao protuslici Edenskoga vrta i uspinjati se strmim liticama na kojima gubimo dah kako bi se u podnožju naših slabosti naselila jakost Božje zaštite. Obilježen kušnjama neprekidno, Pavao je shvatio: kao Božji miljenici nećemo moći izbjeći kušnje, ali Bog neće dopustiti da budemo kušani preko svojih sila i s kušnjom će dati i ishod da možemo izdržati.(1 Kor 10, 13)

Isusovo iskustvo sa „zvijerima” sugerira nam na prvi pogled paradoksalnu, ali spasonosnu misao: kao što je Isus mogao dovršiti otkupiteljsko djelo tek uz uvjet uskraćivanja bogolikosti u vremenima kušnji, tako se mi upravo u kušnji/kroz kušnje – za što je paradigma korizmeno vrijeme – združujemo s Kristom, služeći mu u ljubavi, i otvarajući se nebeskoj zaštiti anđela, onih koji „služahu Krista”, poprimamo obrise kristolikosti.

 

 

 

 

Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
Ovaj članak nema povezanih članaka

Odgovori

DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.