O knjizi razgovora s papom Benediktom XVI.  “Svjetlo svijeta” Petera  Seewalda, piše:  Ružica Pšihistal

Na zadnjim koricama Papine knjige, koju je s nestrpljenjem dočekao cijeli svijet, urednik je ispisao pitanja koja bi trebala privući čitatelja i potaknuti ga da rastvori knjigu, zaviri u njezinu unutrašnjost, potraži odgovore. Poslije niza intrigantnih i provokativnih pitanja, na koja su i prije službenoga objelodanjivanja mediji već „pronašli“ odgovore, našlo se  jednostavno pitanje  do kojega je Papi zacijelo najviše stalo: Što kršćanstvo nudi suvremenom svijetu? Podrobnije odgovore na to prevažno pitanje Papa je izložio u III. dijelu knjige, nalazimo ih u pozadini mnogih aktualnih tema iz crkvene „svakodnevice“, brižno su „posijani“ na svim važnijim dionicama jednotjednoga razgovora, ali je prvotni ili ishodišni odgovor istaknut već na prednjim koricama knjige i Papa ga je ispisao vlastitom rukom: Svjetlo svijeta.

Kršćani kao svjetlo svijeta, više je od metaforične ideje vodilje koju vrhovni poglavar Katoličke crkve naslovom nove knjige želi obznaniti svijetu. Kao identitetski znak i sažetak poslanja Kristovih učenika u svijetu, ono je ozakonjeno Njegovom Riječi:  Vi ste svjetlo svijeta (Mt 5, 14). Benedikt XVI. kao 264. Petrov nasljednik, morao je to ponovno izreći unatoč i baš usprkos svim neugodnim i ozbiljno dramatičnim pitanjima koja opterećuju dijalog Crkve i svijeta.

Svjestan važnosti sadašnjega trenutka i hitnosti odgovora na konkretna pitanja suvremenosti, Papa pitanje kršćanske ponude u suvremenom svijetu sagledava kroz troplet: crkva, vjera i društvo, a moguće ga je – slijedom novinarskih upita – pratiti kroz tri pitanja koja iz njega proizlaze: 1. Kakvu koncepciju Boga, svijeta i čovjeka ima suvremeno društvo? 2. U kakvu su odnosu kršćanstvo, kršćanski vjernik, Katolička crkva i suvremeno društvo? 3. Što nam je činiti?

(nastavlja se)

Preporučeno

Leave a Comment