Božić koji se vrti oko Isusa

by admin

Adventsko vrijeme je iza nas, a evo nam svetkovine Božića. Što si učinio/učinila? A što si propustio/propustila učiniti? Uvijek je dobro preispitati svoju savjest i odlučiti se popraviti, te onda uz Božju pomoć zaista i raditi na osobnim promjenama u ljubavi. Ali bez krivnje – Gospodin ne optužuje, On je Gospodar ljubavi i novih prilika za obraćenje.

Možda se inače ne stigneš pripremati za svetu misu ili to ne uspijevaš. No pokušaj za Božić učiniti drukčije. Imaj na umu da su velike svetkovine razdoblja velikih milosti, ali ujedno i razdoblja velikih napasti, koje te nastoje udaljiti od Božjeg kraljevstva, koje je među nama i koje ti se želi u svom duhovnom obilju darovati. Pokušaj se, dakle, ovaj Božić fokusirati na svetu misu, na Isusovu prisutnost u euharistiji. Pusti ručak, sigurno nećeš zaboraviti sjesti za stol, jesti i družiti se! Pusti poklone, ima li ih ili nema. Pusti sad i rodbinu, raspoloženje u obitelji i to ima li ili nema snijega ove godine. Ti razmišljaj o svetoj misi. Tu će ti se najprije darovati Gospodin, Isus koji se rodio u Betlehemu – sada dolazi radi tebe, da bi ti se darovao u cijelosti i s tobom se potpuno sjedinio.

Pokušaj ranije pročitati misna čitanja i bez nekog pritiska barem malo o njima razmišljati… Ako možeš, nastoj doći ranije na svetu misu – ne da zauzmeš super poziciju zbog moguće gužve, već da se pokušaš sabrati.

Naravno da ne možeš zadobiti sabranost i druge milosti svojim snagama. Zamoli svog anđela čuvara da te uvede u otajstvo euharistije i pomogne ti u odupiranju napastima, na koje si tako slab/slaba. Ne gledaj tko je sve u crkvi, je li hladno, kako je crkva okićena… Ti si tu radi Isusa. Zamoli Isusa da ti pomogne i izrazi mu svoju želju da se zaista susretneš s Njim ovoga Božića… Predaj mu to svojim riječima. Predaj mu i svoje nesigurnosti i strahove oko potpunog predanja Njemu. Predaj mu i to ako se u tvojoj obitelji ne slavi pravi smisao Božića i sve ono što ti je važno, što te muči i veseli – predaj Gospodinu, daruj mu sve svoje na oltar… I nastoj sudjelovati u cijeloj euharistiji, slušati, opažati i razmišljati o onome što se govori i događa. Budi zaista prisutan/prisutna tamo gdje jesi.

Ne očekuj velike emocije i zanose, može ih biti, ali i ne mora. Gospodin će znati najbolji način kako da te dotakne, kako da ti se daruje. Ti trebaš učiniti vrlo malo pripreme, pojaviti se pred Njim i dopustiti mu da ti se daruje. Bez Isusa nema Božića i On jedini zna kako ga ti najbolje možeš proslaviti. Zato dopusti Gospodinu da ti zaista učini ovaj Božić radosnim i blagoslovljenim.

S.D. | duhos.com

Preporučeno

Leave a Comment