MARIJIN IZBOR (MARIAN OPTION)

by Duhos

BOŽJE RJEŠENJE ZA CIVILIZACIJU U KRIZI
„Kada se u našim životu i u povijesti spasenja zaboravi Marijino mjesto, ili još gore, kada se Mariju odbaci, u kršćanskoj kulturi počinje proces deformacije; eskalacijom „ja“ umjesto „mi“ dolazi do sloma braka, kontracepcije, pobačaja, moralnog relativizma, militantnog feminizma, istospolnih brakova, „gender“ – rodne konfuzije itd… Rezultate vidimo svuda oko nas. Odgovor? Moramo prihvatiti Isusov dar s križa, prihvatiti Mariju i dopustiti joj da nam bude Majka; moramo naučiti kako živjeti radikalno disciplinirano.“
Marijin izbor: Božje rješenje za civilizaciju u krizi je prekrasna knjiga i iznutra i izvana. Najsrdačnije preporučujem ovu knjigu, dopuštajući Gospodinu da obnovi u nama vatru življenja svoga zvanja.
Shane Kapler, „Catholic Exchange“

Na katoličkim portalima već se duže vrijeme govori i piše o knjizi mlade američke znanstvenice dr. Carrie Gress: Marijin izbor – Božje rješenje za civilizaciju u krizi (Marian Option: God’s Solution to a Civilization in Crisis) u kojoj autorica s divljenjem govori o Isusovoj Majci i njezinoj ulozi u povijesti čovječanstva, u rješavanju teških povijesnih problema i konflikata u politici, u umjetnosti te koliko je Ona svojim majčinskim zagovorom mijenjala svijet.
(Mi, pogotovo naša generacija, s iskustvom Domovinskog rata u Hrvatskoj to možemo potvrditi potresnim svjedočanstvima.)

U najnovijem broju časopisa američkih isusovaca „America Magazine“ (27. lipnja 2017.) o. Sean Salai, D.I. razgovara s autoricom knjige „Marian Option“ Carrie Gress. Ona govori kako je došla na ideju da rezultate svoga istraživanja pretoči u knjigu Marian Option – Marijin izbor (Marijina opcija). Ova mlada znanstvenica i majka četvero djece ističe da ju je nadahnula spoznaja da je sav uspjeh kojim je Marija mijenjala svijet – to bilo moguće – snagom vjere vjernika i njihovim iskrenim, zauzetim pouzdanjem u njezin zagovor…
– – –
Vaša knjiga Marian Option potiče kršćane da se obrate Mariji iz Nazareta za pomoć u krizama u svijetu danas.
Što Vas je nadahnulo da napišete ovu knjigu?
Ovu knjigu nisam namjeravala napisati. Ona je jednostavno „pala u moje krilo“. Prošle sam godine počela istraživanje na temu Benediktov izbor („Benediction Option“) iz čiste znatiželje, dok sam se bavila istraživanjem teme „Grad svetaca – hodočašće u Krakow Ivana Pavla II“ i napisala knjigu u suautorstvu s Georgom Weiglom. Dok sam ju pisala – shvatila sam da smo na novom polju, koje me je vodilo k temi o progonu kršćana. Tako da sam tu temu preoblikovala i objavila kao zasebni članak. Bilo mi je teško zamisliti bolji primjer tog progonstva od života pape Ivana Pavla II. s obzirom da je on živio i u vrijeme nacizma i u vrijeme sovjetskog komunizma. Ali, u vjeri Ivana Pavla II. bila je jasno i istaknuto naglašena intenzivna veza njegova predanja i posvećenja Mariji, slova „M“ u njegovom grbu, a moto njegova papinskog grba je „Totus Tuus“ („Sav Tvoj“). To je samo poklon Gospi i znak njegova posvećenja Mariji. Svaka njegova enciklika i pismo završava s molitvom Mariji a on je i pokušaj atentata na njega povezao s Fatimom da navedemo samo neke od veza pape Ivana Pavla II. i Marije. Da navedemo samo veze pape Ivana Pavla II. i Marije, možemo spomenuti kako svaka njegova enciklika i pismo završava s molitvom Mariji te također činjenicu kako je pokušaj svog atentata povezao s Fatimom (atentat na papu Ivana Pavla II. bio je 13. svibnja, na dan prvog ukazanja Marije u Fatimi).
Konačno, postalo mi je jasno da su se mnogi problemi koje Drehera brinu (a brinu i većinu nas) – terorizam, ratovi, hereze, propadanje civilizacije, itd., tijekom povijesti rješavali Marijinim posredovanjem. Padaju mi napamet sv. Dominik i Albigenzi, kao i brojna obraćenja koja su slijedila nakon ukazanja Naše Gospe u Guadalupi, u Meksiku. Razmišljajući o ovom nizu događanja koja su se mijenjala Marijinim posredovanjem, motivirali su me da napišem knjigu o ovoj temi. Ono čime knjigu završavam je otkriće koliko je Marijino posredovanje djelovalo na kulturu, geopolitičke događaje te žurnost njezine pomoći – ide daleko onkraj bilo čega što sam ikada mogla zamisliti. Činjenice su istinski očaravajuće. Prije nego što sam to znala, imala sam svoju vlastitu „opciju“.

Što je poruka knjige?
Poruka je – Marija je kao naša duhovna majka zabrinuta, ali da može i želi pomoći u rješavanju bilo kojeg problema, pogotovo našom molitvom krunice. Ali, knjiga predstavlja mnogo više od toga, mnogo snažnije i može se svesti na nešto vrlo jednostavno. Molitva krunice je kao rukovet kamenja koje je mladi David pokupio iz prašine da bi ih upotrijebio protiv Golijata. Krunica je oružje – snažno oružje. S. Lucia O.C.D. vidjelica iz Fatime, rekla je da je krunica darovana upravo za naše vrijeme – za rješavanje bilo kojeg problema s kojim se suočavamo.

Tko su vaši čitatelji? Kome je Vaša knjiga namijenjena?
Glavni čitatelji kojima je moja knjiga namijenjena su katolici i pravoslavci koji štuju Našu Gospu. Uključila sam samo jedno ili dva poglavlja koja su posvećena teologiji o Mariji. Nažalost, mnogi protestanti razvili su nešto što izgleda kao teološka alergičnost prema štovanju Marije kod katolika. Naravno, mi katolici štujemo Mariju, ali Ona nam nije božanstvo. Ali to objasniti – nije nimalo lako! Ja sam to nastojala objasniti i katolicima koji možda ne razumiju u potpunosti Marijinu ulogu u svijetu, ali i protestantima – zašto se oni ne bi trebali bojati častiti Majku Božju.
Jedna činjenica me najviše iznenadila – ne postoji ni jedna knjiga koja bi prikazala kontinuirano praćenje neprekidne Marijine uloge u povijesti čovječanstva. Pregledala sam na stotine radova i knjiga o Marijinoj ulozi na svim svjetskim područjima. Možda sam nešto propustila, ali ono što sam našla općenito je fokusirano na: pojedina ukazanja, pobožnosti, ili promatranja tih ukazanja i pobožnosti s teološkog gledišta. Ni riječi o teološkom pogledu na njezinu ulogu u bitkama, herezama, filozofiji, umjetnosti, arhitekturi, glazbi, itd. Kao rezultat istraživanja, pored toga, možda bi ove teme bile zanimljive svima uključujući i katolike koji nemaju duboku vjeru, ali su zainteresirani za umjetnost ili politiku.

Kao majku i suprugu – koje Vas krize u suvremenom svijetu najviše brinu?
Ovo je pravo pitanje jer izgleda da ima toliko toga, tako mnogo stvari kojih se bojimo. Imam četvero male djece i ne mogu Vam reći koliko su puta tijekom noći, dok ih njegujem, moje misli okupirane problemom: “Što će se dogoditi mojoj djeci?“
Dok nisam počela pisati ovu knjigu, pokušavala sam jedan dan u tjednu posvetiti samo hodanju u vjeri. Naravno, ja i dalje to činim, ali sada imam novo povjerenje u Našu Gospu. Mogu iskreno reći da me oni prošli, gotovo panični napadi straha usred noći više ne muče. Imam novo povjerenje, novu nadu i novi mir unatoč kaosu koji nas i dalje okružuje.

Kršćani se često obraćaju Bibliji za pomoć kada pokušavaju definirati probleme u svijetu. Koji je Vaš najdraži biblijski odlomak i zašto?
„Budite mirni, jer ja sam Bog“ (Ps.46,10). Ovo mi je već duže vrijeme najdraži odlomak. Otkako sam se udala mnogo se krećemo. Prije nego što sam se udala napustila sam studij, a nakon udaje, tijekom prve dvije godine našeg braka selili smo se šest puta, tako da je oko mene uvijek sve bilo tako zbrkano, okolnosti su se tako brzo mijenjale da je bilo teško nositi se s njima, ali mi je u dubinama duše uvijek bilo rečeno: „Smiri se! Bog je ovdje!“ Njegova se prisutnost može osjetiti kad se mi utišamo, kada utišamo svoju dušu kako bismo čuli njegov glas. A…On je BOG! Ne ja!
Ja zapravo o ovom uopće nisam razmišljala dok mi niste postavili takvo pitanje, ali na mnogo je načina ovo duhovni ekvivalent penjanja djeteta u krilo Našega Oca. Veliki dio svoga vremena provodim tješeći svoju djecu, ljubeći ih ili ih jednostavno držim u svom naručju. Ove radnje imaju sličnosti s ovim odlomkom: „Budite u miru! Budi u miru! Sve je u redu! Sve je dobro! Ja te imam. Sve će biti dobro.“ Možda zbog toga neki kažu da je majčina ljubav najbliža stvar kojom možemo usporediti Božju ljubav za nas – dok nam, s druge strane, također nudi predodžbu one vrste ljubavi koju Marija želi ponuditi svakome od nas.

Papa Franjo časti „Gospu koja razrješava čvorove“, koja nam može pomoći razriješiti nemoguće zamršene situacije u našem životu. Kako bi ovaj Gospin lik mogao razriješiti sve zamršenije čvorove našega svijeta danas?
U knjizi govorim o ovoj pobožnosti Našoj Gospi „koja razrješava čvorove“ za koju mislim da je savršena pobožnost za naše vrijeme. Izgleda da u našem životu postoji više razina čvorova koji su stvorili naslage te sežu daleko u prošlost i mnogim prošlim generacijama treba razriješiti te čvorove jer jedan čin jednostavno nije dovoljan. U tome je ljepota Marijina – vidjeti Marijino posredovanje kao zauzimanje duhovne majke. Ona zahvaća duboko. Ona ne čini da stvari samo izgledaju lijepo, Ona istinski želi donijeti iscjeljenje dušama svoje djece.

Ako biste Papi mogli reći jednu stvar o Mariji, što bi to bilo?
Ja mislim da Papa od mene ne treba ni jednu katehezu o Mariji. Ali mislim da bi bio zadivljen nekim od otkrića i veza koje sam napravila u svojoj knjizi. Sigurna sam da bi on ovom projektu dodao i svoja vlastita iskustva. Možda će me nazvati s nekim svojim idejama.

Prevela i prilagodila: Ana Penić

Preporučeno