Plava crta
Srijeda, 9.05.2018.

Facebook Facebook

Share
Like

POVRATAK KRUNICE
Činjenica da tisuće hrabrih ljudi moli krunicu na obali unatoč lošem vremenu, govori o vječnoj, univerzalnoj potrebi čovjeka za razgovorom s Bogom. Da je tijekom molitve krunice na obali diljem Velike Britanije (nedjelja, 29. travnja) sjalo sunce, rekli bismo da je to Božji blagoslov. Ali, umjesto toga – padala je kiša, pa smo govorili da nas Bog iskušava. Ja sam se pridružio grupi od pedeset molitelja u Brightonu, i svi smo se nagurali na natkriveni podijum iznad plaže i oduševljeno pjevali:“Ave, ave, ave Maria“. Bilo je vrlo hladno. Bilo je to nadahnjujuće. Zaželio sam da to činimo svake nedjelje.

Prvu krunicu na vanjskim granicama svoje zemlje, molili su Poljaci prošle godine. Mediji po cijelom svijetu su to osudili kao pretjerano kršćanski i nacionalistički čin, premda su ovi pojmovi: „kršćanski“ i „nacionalistički“ strogo i jasno u kontradikciji.

Molitva krunice na obali Britanije i cijeli ovaj događaj u Velikoj Britaniji potaknuli su vjernici laici, nadahnuti ljubavlju prema Bogu, i svojoj domovini. Oni koji to ne odobravaju morat će nam oprostiti što volimo svoju vjeru i svoju domovinu. Ovaj događaj je pokazao da oboje (i ljubav prema Bogu i ljubav prema domovini) prkosi stereotipima. Katolici su nadišli svu različitost britanskih otoka. Grupe su se okupljale i zajedno molili krunicu od Jerseya do Shetlanda gdje su bile i dvije časne sestre iz Bromleya, što se pokazalo egzotičnim na obali Sussexa, kao i fra Ray Blake iz Svete Marije Magdalene, koji je došao u svom crnom habitu i šeširu.

Na nekim mjestima uz obalu Britanskih otoka, vjernici su molili krunicu na engleskom, poljskom i talijanskom jeziku i svi smo se složili da je to bilo prekrasno očitovanje kako je vjera multikulturalna, dok gospođa Poljakinja nije uzela mikrofon i na poljskom jeziku izmolila „Slava Ocu“. Nisam nikada znao da se u jednom jeziku mogu pojaviti toliki „z“ u samo jednoj riječi. Zato je moja prva lekcija: „Vratite nam latinski!“Jer – latinski je „American express“ vjernika – katolika: prihvaćen je svagdje!

Druga lekcija: slušajte vjernike-laike! Ovaj nacionalni događaj spretno, znalački i uspješno promovirala su dvojica bratića; Brian Timmons i John Patrick Mallon, vlasnici društvene medijske kompanije „Santa Familia“ koja je odradila fantastičan posao, a usmjerena je na dobru liturgiju i tradicionalne pobožnosti (kakva je i krunica). Katolicizam je usmjeren na performans u najboljem značenju te riječi. To nije skup banalnih gluposti koještarija, sa zvonima i mirisima, nego vidljiv izričaj vjere koje se očituje s velikim poštovanjem.

Za one kojima je teško biti samima sa svojim mislima, ovaj oblik individualizma u pobožnosti je neprocjenjiv! Privlačnost krunice je u njezinoj praktičnosti. Pet jednostavnih otajstava treba razmatrati moleći pet desetina – povezanih – pet puta po deset zrnaca, tako da ne morate brojati i ne možete izgubiti nit u brojanju. I konačno, lako ju je držati – u džepu.

Prevela i prilagodila: Ana Penić

Srijeda, 9.05.2018.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
Ovaj članak nema povezanih članaka
DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.