SVETA MARIJO, MAJKO BOŽJA, MOLI ZA NAS – I S OVE I S DRUGE STRANE GRANICE

by abuzgo

U nedjelju, 29. travnja molitvom krunice na svim obalama Velike Britanije počeo je novi trend popularnosti ove lijepe molitve među mladim ljudima, ali i novi način , poštovanja, prisnosti i ljubavi među generacijama vjernika u obiteljima, u Crkvi, te među ljudima općenito.

Kad je te nedjelje u 15.00 oko 30 000 vjernika, katolika na preko 400 točaka ove otočne zemlje počelo moliti krunicu – Europa je dobila jedan novi „sigurnosni pojas“ – molitve, vjere, međusobnog prihvaćanja u ljubavi i miru…Ideja o molitvi za mir u „molitvenom vijencu“ oko Velike Britanije došla je od mladih katolika, ali su im se rado i s oduševljenjem pridružili i ostali vjernici, cijele obitelji, župe, sa sloganom:“Krunica za vjeru, život i mir na Britanskim otocima“ – i svi su u isto vrijeme zajedno počeli svoj molitveni program:
14.45 – okupljanje na dogovorenim mjestima
15.00 – molitva Gospine krunice, Slavna otajstva
Slijedila je molitve: Gospine litanije,
Litanije sv.Josipa i Litanije engleskih svetaca.

Vrijeme provedeno u zajedničkoj molitvi u zemlji koju sa svih strana zapljuskuju vode mora i oceana bilo je blagoslovljeno vrijeme zajedništva, predanosti, radosti i mira… Na fotografijama objavljenim nakon molitve na portalu Catholic Herald vidimo obitelji, grupe vjernika, ali i grupu vjernika s Dalekog istoka. Predmnijevamo da je među moliteljima bilo i Hrvata, Poljaka, Iraca, i katolika iz ostalih zemalja koji su u ovoj otočnoj zemlji zaposleni i tu žive ili tek privremeno, ili kao oni koji su odlučili tu živjeti zauvijek.

Molitva krunice na obali Velike Britanije može i nama biti nadahnuće i ohrabrenje, kao što je inicijatorima i organizatorima u ovoj, većinom protestantskoj zemlji, nadahnuće bio d9o tada nepoznati čin molitve Gospine krunice na granicama Poljske. „Sjajno!“ Zaključili su mladi britanski katolici i prihvatili ideju! Nakon što je i Irska bila „obrubljena“ molitvom krunice, i svoju domovinu zaželjeli su „okititi“s krunicom u rukama i molitvom na usnama! I uspjeli su! Ni sami nisu očekivali ovakav odaziv: unatoč hladnom i vjetrovitom vremenu, poslijepodne u nedjelju 29. travnja – 30.000 molitelja, od unuka i djedova do školskih prijatelja i studenata, baka i djedova, cijelih obitelji, župljana, svojom žrtvom i molitvama umnožili su vjeru, ojačali nadu i usavršili ljubav prema Bogu, kao i prema svakom čovjeku, svakom narodu u svojoj, sve više kozmopolitskoj domovini. Zanimljivo je zamijetiti kako su molitelje sa simpatijama promatrali šetači uz more, kao i oni koji su pse, svoje kućene ljubimce, izvodili u šetnju. Nigdje nije zabilježen nijedan incident.

S nadom i radošću zamišljamo molitvu krunice na granicama Hrvatske; za početak – prema Srbiji, Bosni, duž obala Save, i Mađarskoj, jer bi s druge strane granice, s druge obale Save i Dunava – u isto vrijeme mogli moliti katolici Hrvati iz tih pograničnih područja (Srijema, Banata, Bosanske Posavine) te s mađarske strane – Hrvati u mjestima blizu granice, i naravno, katolici ostalih naroda, koji to žele. Hrvati i Slovenci, katolici, naime tradiciju zajedničkih susreta i molitve njeguju već godinama, tako da njihova ovakva hodočašća, molitva i druženja ljudi i s jedne i s druge strane granice u Međimurju nikada nisu ni prestala.

Kao duhovnu pripravu za zajedničku molitvu na granicama, počnimo svibanjske pobožnosti krunicom i zazivom: Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grešnike (…..i s ove i s druge strane granice)!
Ana Penić

Preporučeno