PAPA S NOVINARIMA U ZRAKOPLOVU NA PUTU IZ RUMUNJSKE U RIM

by abuzgo

Papa je rekao da snagu crpi iz odnosa s papom emeritusom Benediktom XVI

Rim, 2. lipnja 2019.

U zrakoplovu na putu iz Rumunjske u Rim papa Franjo je prisutnim novinarima rekao da snagu crpi iz susreta s papom emeritusom Benediktom XVI, koji mu daje snagu i podsjeća na živu tradiciju Crkve.

„Dok ga slušam i kad čujem kako govori priču o Crkvi, postajem jak!“

rekao je papa Franjo na tiskovnoj konferenciji u zrakoplovu 2. lipnja, tijekom povratka iz Rumunjske u Rim.  Tijekom tog susreta papa Franjo je rekao novinarima da se svaki put kad posjeti papu emeritusa osjeća kao u obitelji; „Uzmem njegovu ruku i držim je u svojoj, i pustim ga da priča… On govori malo, polako, ali istom duhovnom dubinom kao uvijek, jer su zdravstveni problemi Benedikta XVI njegova koljena, a ne glava.

„On, kao i uvijek , ima sjajnu lucidnost“  dodao je Franjo.

Papa Franjo je rekao također da ga Benedict XVI podsjeća na to da je tradicija Crkve uvijek u pokretu. Usporedio je tradiciju s drvetom  koje raste, cvjeta i donosi plodove. „Tradicija je jamstvo budućnosti, a ne pepeljara, koja čuva pepeo.“ rekao je Papa parafrazirajući skladatelja Gustava Mahlera.

Papa Franjo je tom prigodom komentirao i budućnost Europe slijedom ishoda izbora za Europski Parlament koji su održani 26. svibnja.

„Europa mora govoriti. Ako Europa ne gleda na rezultate izbora i buduće izazove – Europa će venuti,  i posve će uvenuti“ naglasio je papa Franjo..

„Molim vas, ne dopustite da u Europi nadvlada  pesimizam i ideologija. Jer – Europa nije napadnuta bombama i kanonima,  nego ideologijama. A te ideologije nisu europske, one dolaze izvana i rođene su,  nastale su,  u malim grupama u Europi.“

„Molite za Europu“, rekao je papa Franjo. „Molite za njezino jedinstvo, molite da nam Gospodin da milost.“ naglasio je papa.

Papa Franjo je komentirao i činjenicu da Rumunjska nije doživjela „demografsku zimu“ koja se vidi u drugim europskim zemljama, već ima impresivan broj novorođene djece.

Tijekom svog apostolskog posjeta Rumunjskoj (31. svibnja – 2.lipnja)posjetio je gradove Bukurešt, Sumuleucius Lasi i Blaj. U Marijanskom svetištu u Translyvaniji je predvodio obred beatifikacije sedmorice grkokatoličkih biskupa (žrtava komunizma) na svetoj grkokatoličkoj liturgiji.

Zbog lošeg vremena  papa Franjo je po Rumunjskoj morao putovati automobilom, umjesto helikopterom, kako je bilo planirano. Franjo je tim povodom rekao da je iznenadna oluja bila „milost Božja“ jer je tako mogao gledati prelijepi pejsaž Rumunjske. „Prošao sam cijelom Translyvanijom. Prelijepa je! Nikada do sada nisam vidio nešto tako lijepo“, rekao je papa na kraju…

Tagovi: papa Franjo, Rumunjska, Europa, beatifikacija, grko-katolički biskupi

Prevela i prilagodila:

Ana Penić

Preporučeno