25.06.2018.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 60, 3-5.12-13
Bože ti nas odbaci i bojne nam redove probi,
razjari se, a sad nas opet vrati!

Potrese zemlju, rasječe je,
zatvori joj usjeline, jer se poljuljala.
Zlu si kob na svoj narod navalio,
napio nas vinom omamnim.

Zar nećeš, ti o Bože, što nas odbaci?
Zar više nećeš, Bože, s četama našim?
Pomozi nam protiv dušmana,
jer ljudska je pomoć ništavna!

Evanđelje: Mt 7,1-5
“Ne sudite da ne budete suđeni! Jer sudom kojim sudite bit ćete suđeni. I mjerom kojom mjerite mjerit će vam se. Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš? Ili kako možeš reći bratu svomu: `De da ti izvadim trun iz oka`, a eto brvna u oku tvom? Licemjere, izvadi najprije brvno iz oka svoga pa ćeš onda dobro vidjeti izvaditi trun iz oka bratova!”

Tišina
Sve svoje misli, riječi i djela upravi prema Gospodinu, kako bi ovo razmatranje doista bilo pravi susret s njime …………

Meditacija
Brvna u oku svome ne opažaš! Vrlo smo osjetljive kože. Dovoljno je da nas netko zaobiđe, previdi i ne pozdravi. Dovoljno je da netko, sasvim slučajno, pomuti naš ustaljeni dnevni red, nenajavljen naiđe. Ili da nas netko takne, ne nekom zlom namjerom ili spletkom, nego samo nekakvim naglaskom, sitnom riječju. Sve to, što ljudi o nama govore, kako se prema nama ponašaju, uzimamo za gotovo. Kako smo osjetljivi!
A s druge strane svuda namećemo, gazimo druge po nogama, guramo ih laktovima, vrijeđamo ih. Ne obaziremo se ni na njih, ni na njihovo vrijeme, želje ili namjere. Uopće ih ne zamjećujemo, ne uzimamo ih u obzir, briga nas. I kada nas netko na to upozori, sjeti – čudimo se, zapanjeni smo ili glumimo uvrijeđenost.
(M. Malinski; Riječ za svaki tjedan; Đakovo, 1984.)

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU.

Preporučeno