28.06.2018.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 79, 1-5.8- 9
Bože, pogani, evo, provališe u baštinu tvoju,
tvoj sveti Hram oskvrnuše,
pretvoriše Jeruzalem u ruševine.
Trupla tvojih slugu dadoše za hranu pticama nebeskim,
meso tvojih pobožnika zvijerima zemaljskim.

Krv im ko vodu prolijevahu oko Jeruzalema,
i ne bijaše nekoga da ih pokopa.
Postadosmo sramota susjedima svojim,
podsmijeh i ruglo svima oko nas.

Dokle još, Gospodine? Zar ćeš se svagda srditi?
Zar će ljubomora tvoja poput ognja gorjeti?
Ne spominji se, protiv nas, grijeha otaca;
neka nas pretekne smiloyanje tvoje,
jer smo jadni i nevoljni.

Pomozi nam, Bože, pomoći naša.
Zbog slave imena svojega,
oslobodi nas i otpusti nam grijehe
zbog imena svoga!

Evanđelje: Mt 7,21-29
“Neće u kraljevstvo nebesko ući svaki koji mi govori: ‘Gospodine, Gospodine!’, nego onaj koji vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima. Mnogi će me u onaj dan pitati: ‘Gospodine, Gospodine! Nismo li mi u tvoje ime prorokovali, u tvoje ime đavle izgonili, u tvoje ime mnoga čudesa činili?’ Tada ću im kazati: ‘Nikad vas nisam poznavao! Nosite se od mene, vi bezakonici!'” “Stoga, tko god sluša ove moje riječi i izvršava ih, bit će kao mudar čovjek koji sagradi kuću na stijeni.Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi i sruče se na tu kuću, ali ona ne pada. Jer – utemeljena je na stijeni.” “Naprotiv, tko god sluša ove moje riječi, a ne vrši ih, bit će kao lud čovjek koji sagradi kuću na pijesku. Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi i sruče se na tu kuću i ona se sruši. I bijaše to ruševina velika.” Kad Isus završi ove svoje besjede, mnoštvo osta zaneseno njegovim naukom. Ta učio ih kao onaj koji ima vlast, a ne kao njihovi pismoznanci.

MEDITACIJA
Često se raspravlja o tome treba li za spasenje samo vjera ili je moraju pratiti i djela. U prilog vjeri biva citiran sveti Augustin koji je jednom prilikom izrekao slijedeće: LJUBI I RADI ŠTO HOĆEŠ! Prenesemo li to na područje vjere, zvučalo bi otprilike ovako: VJERUJ I RADI ŠTO HOĆEŠ, JER ĆEŠ SE IONAKO PO VJERI SPASITI!
Onaj tko vrši volju Očevu sliči mudrom čovjeku. Pitajmo se što odlikuje tog mudrog čovjeka! Ništa posebno, osim što gradi kuću na stijeni. Prolazimo li ulicama i promatramo li kuće, shvatit ćemo da, kakve god bile naše sposobnosti, ne možemo nazrijeti što se događa iza tih zidova. To znaju samo oni koji tu stanuju, oni koji su dio unutrašnjosti. Tako je to nekako s kućama. Simboliziraju možda naša unutarnja gibanja, ono što nosimo duboko u sebi, one koji nam znače. Upravo je to potrebno dobroga temelja, temelja poput stijene: Zapljušti kiša, navale bujice, duhnu vjetrovi i sruče se na tu kuću, ali ona ne pada. Jer – utemeljena je na stijeni. Isus koristi ovu usporedbu jer je Palestina područje u kojem kiša ne pada često, ali kad padne, djeluje upravo razorno. Promislimo li, znat ćemo gdje odnosno tko je stijena u našim životima te što trebamo graditi.
(izvor: http://www.ssf.hr)

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU.

Preporučeno