30.06.2018.

by Duhos

U IME OCA I SINA I DUHA SVETOGA. AMEN.

Ps 74, 1-7.20-21
Zašto si, Bože, posve zabacio,
zašto kiptiš gnjevom na ovce paše svoje:
Sjeti se zajednice koju si davno stekao,
plemena koja namače kao svoju baštinu
i brda Siona gdje si šator svoj udario!
Korakni k ruševinama vječnim —
sve je u Svetištu opustošio neprijatelj.

Protivnici tvoji rikahu posred skupštine tvoje,
znakove svoje postaviše ko pobjedne znakove.
Bijahu kao oni koji mašu sjekirom po guštari,
sjekirom i maljem vrata mu razbijali.

Ognju predadoše Svetište tvoje,
do zemlje oskvrnuše Prebivalište tvoga imena.
Pogledaj na Savez svoj,
jer svi su zakuci zemlje puni tmina i nasilja.
Ne daj da jadnik otiđe postiđen:
neka siromah i ubog hvale ime tvoje!

Evanđelje: Mt 8,5-17
Kad uđe u Kafarnaum, pristupi mu satnik pa ga zamoli: “Gospodine, sluga mi leži kod kuće uzet, u strašnim mukama.” Kaže mu: “Ja ću doći izliječiti ga.” Odgovori satnik: “Gospodine, nisam dostojan da uđeš pod krov moj, nego samo reci riječ i izliječen će biti sluga moj. Ta i ja, premda sam čovjek pod vlašću, imam pod sobom vojnike pa reknem jednomu: `Idi!` – i ode, drugomu: `Dođi!` – i dođe, a sluzi svomu: `Učini to` – i učini.” Čuvši to, zadivi se Isus i reče onima koji su išli za njim: “Zaista, kažem vam, ni u koga u Izraelu ne nađoh tolike vjere. A kažem vam: Mnogi će s istoka i zapada doći i sjesti za stol s Abrahamom, Izakom i Jakovom u kraljevstvu nebeskom, a sinovi će kraljevstva biti izbačeni van u tamu. Ondje će biti plač i škrgut zubi.” I reče Isus satniku: “Idi, neka ti bude kako si vjerovao!” I ozdravi sluga u taj čas. Ušavši u kuću Petrovu, Isus ugleda njegovu punicu koja ležaše u ognjici. Dotače joj se ruke i pusti je ognjica. Ona ustade i posluživaše mu. A uvečer mu doniješe mnoge opsjednute. On izagna duhove riječju i sve bolesnike ozdravi – da se ispuni što je rečeno po Izaiji proroku: On slabosti naše uze i boli ponese.

Tišina
Pronađi mjesto gdje te sljedećih dvadesetak minuta nitko i ništa neće smetati. Sjedni ili klekni.
Neka je sve na tebi opušteno i smireno, a zatim kreni s molitvom.

Meditacija
U našim srcima postoji stanovita bojazan pred Isusovom prisutnošću. Satnik je bio pun vjere te izgovorio Isusu da nije dostojan da stupi pod njegov krov, u njegov dom.
Što ako Isus stvarno dođe pod moj krov? Što ako me Isus doista pohodi? Tada će vidjeti u mojem domu, tj. mome srcu mnogo toga što nije u potpunom skladu s njegovim srcem. Vidjet će mnogo nereda. Ako k meni dođe, moguće je da od mene traži da neke stvari promijenim. Ne osjećam se još uvijek spremnim na to.
Više volimo da nam izdaleka učini sve kako smo naručili, a da ne uđe u našu nutrinu. Čudimo se stoga da nemamo iskrenih iskustava njegove ljubavi, živih doživljaja njegove prisutnosti.
(Zvjezdan Linić; Gospodine samo reci riječ; Zagreb, 2008.)

OČE NAŠ, ZDRAVO MARIJO, SLAVA OCU.

Preporučeno