S Marijom ususret Pedesetnici

by abuzgo

Predragi,

Kada razmišljamo o Mariji toliko nam je slika pred očima. Jedna od meni dragih slika jest ona kada je Marija, nakon što je pronašla svojeg izgubljenog Sina, sve te događaje i riječi koje joj je Isus govorio upijala i pohranjivala u svome srcu (usp. Lk 2,51). Tako po Mariji i ja dobivam primjer kako postupiti u onim trenucima kada ne razumijem zašto je Isus nešto izveo u mojemu životu. Da po uzoru na Mariju s poniznošću i ljubavlju primam njegovu riječ te da s povjerenjem Njemu idem ususret onome što je On za mene pripremio. Neka nam i ova krunica bude putokaz prema Isusu kako bismo njemu donijeli sve svoje zbunjenosti i pitanja te tražimo odgovor koji će nam zasigurno dati.

1. Koji je od mrtvih uskrsnuo

Kristovim uskrsnućem događa se novo stvaranje. Isus stvara novi vrt u koji nas dovodi kako bi nam povratio ono što smo nekoć imali prije svojega pada. Kao što je čovjek iz jednoga vrta istjeran zbog svoje neposlušnosti tako nas je Krist svojom poslušnošću i svojim uskrsnućem povratio u božanski vrt i omogućio ponovni boravak sa nebeskim Ocem.

Molimo u ovoj desetici krunice za dar vjere kako bismo istinu Isusova uskrsnuća mogli ucijepiti u svoje srce te kako bismo od nje živjeli i drugima svjedočili Otajstvo Božje ljubavi.

2. Koji je na nebo uzašao

Danas kada slavimo Kristovo uzašašće na poseban nam se način utiskuju Gospodnje riječi: Galilejci, što stojite i gledate u nebo (Dj 1,11). Kao da i mi slušamo ove riječi svaki puta kada smo pasivni u svojoj vjeri. Isus svoje učenike, a i nas danas poziva da budemo aktivni vjernici, da ne stojimo na jednome mjestu već da budemo ljudi u pokretu svjedočeći radost Kristova uzašašća po kojemu ćemo i mi, dušom i tijelom, biti uzdignuti u nebo.

Molimo u ovoj desetici krunice da ne budemo pasivni već aktivni u poslanju koje primamo od Gospodina.

3. Koji je Duha Svetoga poslao

Bez Duha Svetoga bili bismo izgubljeni i prestrašeni te u konačnici ne bismo mogli postići svetost na koju smo pozvani. Zbog toga nam Isus šalje Duha Svetoga koji će nas osposobiti za rast i život u svetosti. Jedino po Duhu Svetomu postižemo svetost jer je on jači od svih naših mana i ograničenosti.

Molimo stoga u ovoj desetici krunice da Gospodin snagom Duha Svetoga posveti naše živote, društvo i svijet u kojemu živimo.

4. Koji je tebe Djevice na nebo uzeo

Krist je svojim uzašašćem obećao
da ćemo i mi biti uzdignuti. To svoje obećanje potvrđuje po Mariji koju je uzdigao na nebo i time nam ostavio jamstvo da njegovo obećanje nije samo u riječi nego i u djelu.

Molimo u ovoj desetici krunice za sve one koji će danas napustiti ovaj svijet da ih Gospodin primi i uzdigne u svoje kraljevstvo.

5. Koji je tebe Djevice na nebu okrunio

Marija je bila ponizna i vjerna službenica Bogu. Zbog svoje jednostavnosti, poniznosti i vjernosti Isus ju je nagradio tako što ju je okrunio kao kraljicu. Ona doista i jest majka i kraljica svega svijeta te kao majci i kraljici utječemo se pod zagovor kako bismo i mi, zajedno s njome, primili krunu spasenja.

Molimo u ovoj desetici krunice da nam po Marijinom zagovoru Gospodin udijeli poniznost i vjernost u služenju.

Preporučeno