O prekršenom obećanju

by abuzgo

[O prekršenom obećanju]

Predragi!

Vjerujem kako se trudite u tome da nikoga ne iznevjerite, a napose vama dragu osobu. Ako se to i dogodi, onda ćete učiniti sve što je moguće kako biste vratili povjerenje. Učinit ćete sve što je u vašoj moći kako biste dobili oproštenje. Istina je da svi ponekad iznevjerimo. Pretpostavljam da smo svi u jednom ili drugom trenutku ponekad prekršili obećanje dano nekom članu svoje obitelji ili smo iznevjerili nekog prijatelja ili kolegu s kojim studiramo, radimo. Ako idemo korak dalje, svi se možemo prisjetiti vremena kada smo iznevjerili Isusa, zar ne? Ako smo iskreni, prisjetit ćemo se onih prilika kada smo rekli ili učinili nešto za što znamo da se Gospodinu ne sviđa. Možemo se prisjetiti onih trenutaka kada naše riječi ili ponašanje nisu bile u skladu s Kristovim riječima i ponašanjem.

Trebamo li u takvom trenutku očajavati? Trebaju li naši grijesi i neuspjesi biti razlog ili izlika da odustanemo od kršćanskog života? Jesu li naši grijesi spriječili naše spasenje i oduzeli nadu u nebo? Sve češće susrećem ljude koji, zbog toga što su iznevjerili Gospodina, počnu razmišljati u tome smjeru kako više nemaju nikakvu ulogu u Isusovom srcu, kako ih Isus više ne treba.

U današnjem evanđelju susrećemo Petra po čijem su se srcu zasigurno vrtjele ovakve misli. Imao je sve moguće razloge sumnjati u svoje spasenje i podleći očaju jer je iznevjerio Gospodina u najbitnijem trenutku. Pogledajmo malo Petra. Sve je počelo od Galilejskog mora gdje je Isus pozvao Petra u svoju službu. Petar je bio Isusova desna ruka. Sudjelovao je u najvažnijim i najznačajnijim događajima. Petar je vidio da Isus hrani 5000 ljudi, vidio je kako Isus hoda po vodi gdje mu se i sam Petar pridružuje, vidio je Isusa koji smiruje oluju. Bio je svjedok Isusova preobraženja.

Nakon što je svjedočio svim ovim događajima, Petar je prvi koji je prepoznao Isusov identitet kada je rekao da je on Krist Pomazanik, Sin Boga živoga. To priznanje ispovijedamo i mi danas. Petrova ispovijed bila je stijena na kojoj će biti izgrađena Crkva. No, jedne je noći sve krenulo naopako. Kada je Isus uhvaćen Petar ga je tri puta zatajio. Baš onako kako je Isus predvidio. Kada je Isus uskrsnuo od mrtvih, Petar je mogao vjerovati i osjetiti da mu je Isus oprostio, no zasigurno da je i dalje razmišljao o tome kako nema šanse da bi ga Uskrsli htio natrag u svom timu. Nema šanse da se njegov odnos s Gospodinom ponovno obnovi, jer ga je tri puta izdao. Možda i sam imaš problema s ovime. Možda i ti poput Petra govoriš da te Bog ne želi u svome timu jer si ga prvi puta, drugi puta, treći puta… i uvijek iznova izdaješ.

Međutim, susret pokraj Tiberijadskoga mora pokazuje da ste Petar i ti u krivu. Uz vatru Petar izdaje Isusa, a uz vatru Isus oprašta Petru. Petrov odnos s Isusom se ponovno obnavlja, a Isus ga vraća u svoju službu i povjerava mu istu zadaću i ulogu koju mu je povjerio i prvi puta. Ovaj izvještaj bi nas trebao ohrabriti kad god smo i sami iznevjerili Gospodina. To je istina koja nam govori da ako smo iznevjerili Gospodina u prošlosti, može nam biti oprošteno i ponovno možemo biti vraćeni njegovoj službi, onom prvom zadatku i poslanju koji je Isus priredio za nas.

Mnogi imaju problem s ovom istinom. Mnogi misle da zbog prošlosti ne zavrjeđuju Božju ljubav i čini im se kao da ne mogu biti za velike stvari u Isusovom timu. Mnogi se zadovoljavaju površnošću u svom odnosu s Gospodinom jer su ga u prošlosti iznevjerili i misle da se Isus ne može osloniti na njih. Zapravo, mnogi misle da se Isus ne želi osloniti na njih. Međutim, Isus te susreće baš tamo gdje si ga iznevjerio i postavlja ti pitanje: ljubiš li me, kako bi te vratio ponovno na isti put koji je priredio za tebe.

Vjerujem da će svatko od vas odgovoriti poput Petra: Da, Gospodine, ti znaš da te volim. Vidite što Petar kaže. Isus pita ljubiš li me, a Petar kaže da ga voli. Svjestan je Petar svoje manjkave ljubavi i da ga ne može ljubiti onako kako Krist njega ljubi, ali unatoč toj nesavršenosti Petar govori da ga voli i da ga želi svim srcem ljubiti iako ga je iznevjerio.

U Petru možeš vidjeti sebe. U Petru ti govoriš iste ove riječi da ga voliš. Po Petru i ti se kaješ, ali ne očajavaj i ne želiš prikrivati svoju slabost. Po Petru Isus i tebi povjerava da budeš suradnik u širenju njegova kraljevstva. Jednako kako je to bio sv. Josip. Surađivao je s Bogom iako je bio slab. Iako se bojao, ali nije odustajao od Božjega poziva da surađuje s Bogom i da s njime marljivo radi na spasenju čovjeka.

Ti i ja smo pozvani ugledati se u taj primjer da samozatajno, povučeno, skrovito, unatoč našim izdajama, ipak ne očajavamo, da ih ne poričemo i da ne odustajemo od suradnje s Bogom jer nema te izdaje koja će narušiti Isusovu ljubav prema tebi i meni. Kada bi svi oko tebe bili pravednici, a ti jedini grešnik, Isus bi došao samo zbog tebe na ovaj svijet. On bi zbog jednog grešnika bio spreman postati čovjekom. Vidiš li koliko mu značiš? On sada spušta nebo u ovu našu stvarnost. Neka nam to bude poticaj da nam Bog prašta i šalje u poslanje kako bismo svjedočili i živjeli nebo već sada.

vlč. Mario Žigman

Preporučeno