Misli o Božanskom milosrđu

by abuzgo

„Crkva navješćuje istinu o Božjem milosrđu objavljenu u raspetom i uskrsnulom Kristu te ju ispovijeda na različite načine. Crkva ne smije zaboraviti na molitvu koja je po sebi vapaj za Božjim milosrđem!“Eciklika Ivana Pavla II., Dives in miscericordia (poglavlje 8)

„Jedan od mnogih načina vapaja za Božanskim milosrđem jest pobožnost Božanskom milosrđu koja je došla po svetoj sestri Faustini“ – nastavlja Ivan Pavao II. tijekom svog osmog hodočašća u Poljsku (Bog bogaty w milosierdzie, str. 9).

Izabrali smo za vas par bilježaka iz Dnevnika sestre Faustine koje će pomoći svakome uz osobno predanje Božanskom milosrđu.

Milosrđe

„Tražim djela milosrđa, koja trebaju izlaziti iz ljubavi prema meni. Milosrđe trebaš pokazivati uvijek i posvuda svojim bližnjima. Pred tim se ne možeš izvlačiti, ni izgovarati, ni ispričavati se. Dajem ti tri mogućnosti za iskazivanje milosrđa bližnjem: prvo – djelo, drugo – riječ, treće – molitva. U ta tri stupnja sadržana je punina milosrđa.“ (Dnevnik, 742)

„Ako duša nije milosrdna na neki način, neće doživjeti mojeg milosrđa na Sudnjem danu. Ako, pak, duše žele sakupljati vječna blaga, predusrest će milosrđem moj sud i neće biti suđene.“ (isto, 1317)

„Znaj, moja kćeri, da je moje Srce samo milosrđe. Iz tog mora milosrđa izlijevaju se milosti na cijeli svijet. Nije otišla neutješena ni jedna duša koja mi se približila. Ja želim da se ovo milosrđe preko tvojeg srca izlije na cijelu zemlju. Moli za umiruće.“ (isto, 1777)

„Sad ćeš razmatrati o mojoj ljubavi u Presvetom oltarskom sakramentu. Tu sam posve za tebe: Dušom, Tijelom i Božanstvom, kao tvoj zaručnik. Ti znaš što traži ljubav – samo jedno – uzajamnost.“ (isto, 1770)

Slika

„Navečer, kad sam bila u ćeliji, ugledala sam Isusa, Gospodina, u bijeloj odjeći. Jedna ruka je bila podignuta za blagoslov, druga je dodirivala odjeću na grudima. Iz otvorenog dijela odjeće na prsima izlazile su dvije velike zrake: crvena i bijela. Šuteći promatrah Gospodina. Moja duša je bila prožeta strahom, ali i velikom radošću. Nakon nekog vremena, Isus mi reče: „Naslikaj sliku prema onom što vidiš, s potpisom: Isuse, ja se uzdam u Tebe. Ja želim da se ta slika štuje, najprije u vašoj kapeli, a onda u cijelom svijetu. Obećavam da ona duša koja štuje ovu sliku neće biti izgubljena. Obećavam također, već ovdje na zemlji, pobjedu nad neprijateljima, posebno u trenutku smrti. Sam ću ih braniti kao svoju čast.“ (Dnevnik, 47-48)

„Obje zrake znače krv i vodu. Bijela zraka označava vodu koja opravdava duše. Crvena zraka označava krv koja je život duša. Ove dvije zrake izvirale su nekoć iz dubina mog milosrđa, kad je koplje otvorilo moje umiruće Srce na križu. Blago onom tko će živjeti u njihovoj sjeni, jer ga neće stići pravedna ruka Božja.“ (isto, 299)

„Po slici dijelit ću dušama mnoge milosti, stoga svaka duša treba imati njoj pristup.“ (isto, 570)

Svetkovina Božanskog milosrđa

„Želim da prva nedjelja poslije Uskrsa postane svetkovinom milosrđa.“ (Dnevnik, 299)

„Tko toga dana dođe na vrelo života, primit će potpuni oprost svojih krivica i kazni. Čovječanstvo neće naći mira dokle god se ne okrene s povjerenjem mom milosrđu.“ (isto, 300)

Krunica

„Kad sam tako molila, vidjela sam nemoć anđela koji više nije mogao izvršiti pravednu kaznu nad grešnicima.“ (Dnevnik, 475)

„Ta je molitva za ublaženje moje srdžbe. Moli je devet dana kao uobičajenu krunicu: Oče naš, Zdravo Marija i Vjerovanje, dodajući na zrnce Očenaša: Vječni Oče, prikazujem Ti Tijelo i Krv, Dušu i Božanstvo Tvog ljubljenog Sina, Gospodina našega Isusa Krista, kao zadovoljštinu za naše grijehe i grijehe cijeloga svijeta. Na zrnca Zdravomarije: Po pregorkoj muci Njegovoj, smiluj se nama i cijelome svijetu. Na koncu ćeš ponoviti triput: Sveti Bože, Sveti jaki Bože, Sveti besmrtni Bože, smiluj se nama i cijelom svijetu.“ (isto, 476)

Obećanja:

„Neprestano moli krunicu koju sam te naučio. Ma tko god ju bude molio, doživjet će u svom smrtnom času moje veliko milosrđe. Ona je sidro spasa. Ukoliko bi bio najokorjeli grešnik, ako samo jednom izmoli tu krunicu, dobit će milost mog beskrajnog milosrđa. Neshvatljive milosti podijelit ću onim dušama, koje poklone povjerenje mojem milosrđu.“ (Dnevnik, 687)

„O, kakve ću velike milosti podijeliti dušama koje će moliti ovu krunicu! Neka cijelo čovječanstvo upozna moje milosrđe. To je znak konačnog vremena. Zatim dolazi dan pravednosti.“ (isto, 848)

„Gospodin poziva da ljudi piju iz Njegova Srca vodu života.“ (Iv 19, 35)

„O, kako bi trebali puno moliti za umiruće! Koristimo se milosrđem dokle traje vrijeme smilovanja.“ (Dnevnik, 1035)

„Reci mojim svećenicima da će se okorjeli grešnici raskajati po njihovim riječima kad budu govorili o mojem neiscrpivom milosrđu, o smilovanju koje za njih imam u Srcu. Onim svećenicima koji šire i proslavljaju moje milosrđe dat ću posebnu moć, pomazat ću njihove riječi i srca ću dirnuti onima kojima govore.“ (isto, 1521)

„Dok sam utonula u molitvu i sjedinila se sa svim svetim misama koje su u tom trenutku slavljene na cijelom svijetu, vapila sam Bogu za milosrđe svijetu po svim ovim misama, posebno za jadne grešnike koji sad umiru. Trenutačno dobih u nutrini Božji odgovor da je tisuću duša po molitvi zadobilo milost koju sam prinijela Bogu. Mi ne znamo koji broj duša trebamo spasiti svojim molitvama i žrtvama. Stoga trebamo stalno moliti za grešnike.“ (isto, 1783)

Preporučeno