ImageUpravo tim riječima započela je korizma- četrdesetodnevna priprava za blagdan Uskrsnuća Gospodinova. Do uskrsne nedjelje 40 je dugih dana u kojima je kršćanin pozvan obratiti se i povjerovati Živoj Riječi.
Nad Osijekom se tih dana navukla siva magla i prekrila je sve ulice, trgove, crkve pa i samu Dravu. U živote se uvukla neka monotonija. Buđenje, predavanja, učenje, čavrljanja, ponovno buđenje… Na moje dane navukao se pepeo svakodnevice. Da mi je otići…

« Hoćemo li na Križni put mladih ?», kao iz sna trgnulo me pitanje.

     I tako se nađosmo prohladnog subotnjeg jutra ispred Novog studentskog doma. Skupila se grupica od petnaestak studenata, predvođena našim paterom Arekom. Pošli smo busom put ?akova.

     Ispred đakovačke katedrale dirljiv prikaz: rijeka od tisuću mladih skupila se da toga dana svjedoči: « Spremni smo, Isuse, s Tobom poći Tvojim Križnim putem. Spremni smo poći do Kalvarije.» I pošli smo… korak po korak, postaja po postaja! Nije bilo lako. Sivilo dana spustilo se nad mjesta kojima smo  prolazili, pa se ta duga slavonska sela učiniše još dužima. Ali, iz svakog pogleda, sa svakoga lica kao da je zvonilo ono Gospodinovo : « Ustrajte sa mnom u kušnjama»!

     Mislim da nema čovjeka koji se nije pronašao u barem jednoj postaji Križnoga puta. Kako podnijeti nepravednu osudu? Kako spremno prihvatiti tešku i neizlječivu bolest čovjeka do mene? Kako, nakon pada na ispitu usprkos učenju i trudu, ponovno ustati i učiti? Kako uvijek razumjeti savjete odraslih, posebno naših majki? Kako prijeći preko vlastita ponosa i prihvatiti pomoć brata? Kako biti nježan, dok je sve oko tebe grubost? Kako pronaći posao, perspektivu i smisao u život?!

     Odgovor na ta i sva ostala pitanja daje Isus. Uzima svoj križ, pada pod njim, ustraje u svim kušnjama i donosi ga do Kalvarije! A sve to da meni, tebi i svakom čovjeku pokaže svoju ljubav. Isus nas voli!

Korak po korak, postaja po postaja, ?akovo, Budrovci, ?urđanci, Stari Mikanovci, Novi Mikanovci i konačno Vođinci.

     Pred prekrasnom crkvom u Vođincima posljednje postaje- Isus umire na križu, skidaju Ga s križa i polažu u grob. Ne, među nama nema tuge. U crkvi nas čeka Uskrs- sv. Misa , gdje smo bili svjedoci žive Prisutnosti Isusa Krista pod prilikom Kruha. Bila je taj dan gotovo mala crkva u Vođincima za sve mlade. «Ustrajte sa mnom u kušnjama!»

     Budim se u nedjeljno jutro. Sunce je na prozoru sobe i vidicima moga života. Razgovaramo o jučerašnjem iskustvu, novim prijateljstvima, krajolicima i « pružnim prijelazima» J

Ustrajmo u našim životima! U ime Ljubavi i Sunca koje nadilazi svaku maglu života.

Isuse, hvala Ti!

  

                                                                                                         Dražena

 

Preporučeno

Leave a Comment