Božanski život Presvetoga Trojstva

by admin

Presveto Trojstvo samo u sebi i između sebe prožima se i nadopunjuje vezom ljubavi. Otac ljubi svoga Sina, Sin se daje svome Ocu, dok Duh Sveti djelatnom ljubavi između njih stvara trojstveni poredak ljubavi koja daje plodove vječnoga života. Tako i mi, otvorenoga srca dopuštamo da trojstveni život u nama stvara Božje Kraljevstvo u našem životu, u našoj okolini.

Jer, sam Bog čini sve novo, ostavljajući miomiris svoje prisutnosti u plodovima našega života.

Plodovi Duha Svetoga su osobine Presvetoga Trojstva koji prožimaju naš karakter a to su; ljubav, radost, mir, strpljivost, velikodušnost, uslužnost, dobrota, krotkost, vjernost, blagost, suzdržljivost, čistoća. Što se više život Presvetog Trojstava nastanjuje u meni prožimajući moje srce to sam sličniji Bogu jer sam stvoren na sliku Božju.

OTAC. ‘A da ste zbilja sinovi, dokaz je što Bog u vaša srca posla Duha svoga Sina koji viče – Abba Oče!’ (Gal 4,6). Pozvani smo spoznati Oca Nebeskoga kao vlastitog oca, i to po Sinu Isusu Kristu, čijom smo žrtvom na Križu dobili posinjenje. Po tome smo i mi postali sinovi Božji. Otac koji je brižan, nježan, blag, dobrostiv, pažljiv, veoma osjećajan – neizreciva je istina njegova bivstva. U unutarnjoj slobodi Božjega djeteta, s Ocem nebeskim, ulazimo u bliski, intimni odnos u povjerenju i pouzdanju Njegove svemoguće stvoriteljske Očinske skrbi za nas i naš život.

SIN. Isus Krist po kojemu smo otkupljeni i posinjeni, upravo nam po tome daje da uđemo u Božanski život Presvetoga Trojstva; ‘U taj dan spoznat ćete da sam ja u svome Ocu, vi u meni i ja u vama. Tko pozna moje zapovjedi i vrši ih, taj me ljubi. A tko mene ljubi, njega će ljubiti Otac moj, i ja ću ga ljubiti i objaviti mu samoga sebe.’ (Iv 14,20-21.) Isus je obećao dati puninu nadnaravnoga života onima koji se budu predali Njemu. Po Duhu Svetomu objavit će sebe u Ljubavi Presvetoga Trojstva, koje stanjuje u nama.

DUH SVETI. Treća Božanska osoba. Poljubac između Oca i Sina koji čini da njihova međusobna ljubav prožima naše srce, da stupimo u bliski intimni odnos. Duh Sveti je djelatna ljubav koja čini da naša djela i naš život bude oplemenjeni Božjom Ljubavlju. Stvaraju se plodovi Božjega Kraljevstva kad god dopustimo da Duh Sveti po molitvi i predanju vodi nas i naš život; Duh Sveti čini da naše srce mijenja i oplemenjuje sve više sjedinjujući nas sa osobinama Presvetog Trojstva; kada molimo Duha Svetoga da djeluje kroz sve karizme i darove koje nam je darovao Otac po svome sinu Isusu. Tako ostvarujemo svoj život u skladu s voljom Božjom, uz suradnju s Duhom Svetim. Po tom istom Duhu u naša tijela će uskrsnuti i zasjati istom slavom kojom je Isus uskrsnuo: ‘zbilja u vama stanjuje Duh onoga koji uskrisi Gospodina Isusa od mrtvih oživjet će i vaša smrtna tjelesa po svome Duhu koji stanjuje u vama’. (Rim 8,11).

Divna li otajstva Božjega bitka, tako velika i nedokučiva, a ipak tako bliska i dohvatljiva u ljubavi srca koje ljubi Boga! Božje srce ne može drugačije odgovoriti od toga da vezom Duha Svetoga ljudskom srcu daruje puninu nadnaravnoga života, u međusobnom darivanju, tako stapajući svoje srce s našim srcem, u prožimanju odnosa Presvetoga Trojstva.

Divno je biti u povjerenju i pouzdanju Božjega srca da, bez obzira na okolnosti života, svaki dan sve više, korak po korak, budemo privučeni u magnetsko polje ljubavi Presvetoga Trojstva, u gravitacijskoj sili Duha Svetoga koji nas vodi u kristocentričnu stvarnost vječnoga života.

Neka je sva slava Bogu Ocu, Bogu Sinu i Bogu Duhu Svetomu u zajedništvu presvetoga Trojstva u sve vijeke vjekova. Amen.

Danijel Tomičević, zsa.podvinje.org

Preporučeno

Leave a Comment