Molitva krunice – zašto je važna?

by admin

Danas je u modi ismijavati molitvu koja se ponavlja. Ako krunicu ispitujete racionalno, pameću, postoji mnogo razloga da vjerujete kako ona nije molitva, nego ruglo molitve. Isti obrazac, isto »Zdravo, Marijo« ponavlja se uvijek iznova, jednolično, bezlično, a da ne svraćate pozornost na značenje riječi – zapravo, potaknuti smo da ne pazimo na značenje, nego da damo oduška takoreći pobožnoj rastresenosti, dok pameću razmatramo život Kristov, a istodobno ustima izgovaramo »Zdravo, Marijo, milosti puna …«.

»Molitveni kotač« -reagirali su neki ljudi. Ne bi li bilo mnogo bolje uputiti Gospodinu kakvu spontanu molitvu?

Znam jednog svećenika koji je skupini žena, da bi pokazao kako je krunica smiješna, svoj govor počeo s: »Dobro jutro, gospođe!« One su uzvratile: »Dobro jutro, velečasni!«. »Dobro jutro, gospođe!« govorio je neprestano naš svećenik. A onda je prestao i rekao: »Vi vjerojatno mislite da sam poludio. To vjerojatno i Marija misli o nama kad joj uvijek iznova deklamiramo ‘Zdravo, Marijo’.« Zaista dobar dokaz. No, značajka dubokih duhovnih stvarnosti jest ta što nisu baš podložne ljudskoj logici i ljudskom razmišljanju.

U životu postoje dublje istine koje razum ne može shvatiti. Ljudska nam pamet može pomoći da budemo sna-lažljivi, ali ne i mudri. Za to je potreban osjećaj, instinkt, koji nadilazi razum. To je instinkt koji su posjedovali sveci kad su obavljali i preporučivali taj način molitve. Možemo čitati o tome kod velikih kontemplativaca, kao na primjer, o isusovačkom bratu sv. Alfonsu Rodriguezu koji bi dnevno molio i dvanaest krunica. U našim indijskim selima mogu se susresti stare žene na čijim se licima vidi patnja i ljubav, i na kojima odsijeva miran žar Duha; njihova je jedina molitva krunica. Sva načela Isusove molitve ovdje su primijenjena. Ovdje iznova imamo ono što volim nazivati posvećenjem podsvijesti pomoću naizgled mehaničkog izgovaranja molitvene formule.

Ako vam se i prije krunica sviđala, učinite od nje »Isusovu molitvu«. Ili, upotrijebite zrnca da izgovarate svoj molitveni obrazac. Ne znam zašto, ali mnogim ljudima prebiranje prstima po zrncima donosi mir i molitveno ozračje; možda je razlog u tome što to u molitvu unosi ritam.

Ja kadikad prebirem prstima po zrncima a da ne izgovaram nikakvu molitvu; i sam taj pokret dovoljan je da me uvede u molitvu. Učinite nešto slično danas u svojoj molitvi. Upotrijebite zrnca krunice da svoju Isusovu molitvu izgovarate ritmički. I s blagoslovom Blažene Djevice otkrili mudrost koju su toliki sveci našli u molitvi!

Anthony de Mello

Preporučeno

Leave a Comment