Preporuka za knjigu „On lomi okove“

by abuzgo

Hvaljen Isus i Marija!

Kao vaš brat po Kristu, dužnost mi je napisati vam ponešto o knjizi koju sam upravo pročitao. Naime, radi se o knjizi američkog pastora Neila Andersona koja se zove „On lomi okove“. U toj knjizi od 200-tinjak stranica, autor opisuje razne načine na koje Isus Krist, naš živi Gospodin, djeluje kroz sve nas i za nas u svim dijelovima naših života. Isto tako, opisuje kako i Sotona djeluje na čovjeka kroz razne životne sfere te kako je on, zapravo, jedan najobičniji slabić: nema snage, već svoju moć temelji na zastrašivanju. Opisuje ga kao najobičnijeg lavića koji riče – riče, ali ništa više od toga. Usto, autor navodi i korake ka slobodi, živom Isusu. Opisuje i svoje razne dušobrižničke susrete s raznim ljudima s kojima je vrlo često ostajao u kontaktu i nakon tih susreta. Ukazuje na to da nitko od nas nije slabiji od njega samoga i da svi imamo isti položaj u Kristu kao što i on ima (vrlo je naglašen položaj u Kristu). Autor je do sada objavio 30-ak knjiga vjerske tematike.

 Po meni, knjiga je vrlo nadahnjujuća. Jako mi se svidjela jer mi je pomogla shvatiti brojne načine na koje Sotona djeluje. Isto tako, svidjelo mi se to što autor upućuje i na druga djela iste tematike, a ona su navedena u fusnotama. Jednom prilikom, dok sam čitao knjigu u autobusu, sjećam se točno da sam došao taman do 90. stranice i odjednom počeo neobjašnjivo plakati. Nisam ništa osjetio dok mi se oči nisu napunile suzama. Kako sam dalje čitao knjigu, sve više stvari postajalo mi jasnije te sam pri kraju čitanja knjige sam sebi, točno ovim riječima, rekao: „Brate mili, pa On stvarno lomi okove!“

 Draga braćo i sestre, preporučio bih ovu knjigu svakome tko se osjeća robom, zatočenikom prisilnih misli, nekontroliranog ponašanja ili bilo čega drugog, a naročito onima koji robuju svojim prošlostima – baš poput Nancy koja se spominje na početku knjige. Nancy je, baš kao i Bill, Christy, Cindy, Daisy, Dan, Jay i brojni drugi, oslobođena – svi su oni oslobođeni od stravičnih demonskih mučenja, ružnih sjećanja, prisilnih misli, nemogućnosti opraštanja.

 Svaki čovjek ne samo da može biti, već i iskreno želi biti slobodan u Kristu, jer je za to rođen, za to postoji – da bude jedno s Kristom (samo što se to najčešće boji priznati).

 Draga braćo i sestre, „vi ste sol zemlji. Ali ako sol obljutavi, čim će se ona osoliti? Više nije ni za što, osim da se izbaci van da ju ljudi pogaze“ (Mt 5, 13-14).

Zvonimir Žulj

 

 

Preporučeno

Leave a Comment