Emocionalna bliskost

by admin

Danas, u ovom suvremenom svijetu kada je ljude zaokupiralo ono materijalno, ono fizičko, opipljivo i vidljivo, zaboravili smo i potisnuli ono bitnije, ono nevidljivo i neopipljivo. Svima nam je poznat pojam fizičke bliskosti i jasno nam je da se to odnosi na maženje, grljenje, milovanje, vođenje ljubavi, jasno nam je da je to ono opipljivo i vidljivo.

A jesmo li se ikada zapitali što je to emocionalna bliskost? Koliko nas je čulo za taj pojam? Koliko nas je ikada o tom razmišljalo? Koliko nas je doživjelo baš tu emocionalnu bliskost? Koliko nas je zbog toga bilo povrijeđeno?

American Heritage Dictionary ( Rječnik američkog nasljedstva) intimnost ili bliskost definira kao – blisko poznavanje ili prisnost; vrlo osobno ili privatno; bliski prijatelj ili pouzdanik. Možemo reći da je emocionalna bliskost jedan bliski, privatni odnos u kojem se javljaju jaki osjećaji, strasti i osjetila.

Mi, mladi kršćani, koji živimo i posvećujemo svaki dan Isusu Kristu, nastojimo živjeti predbračnu čistoću i molimo za svoga budućeg muža/ ženu. Kada kažemo predbračna čistoća svi odmah pomislimo na suzdržavanje od spolnih odnosa i fizičke bliskosti, a zaboravljamo na emocionalnu bliskost. Gdje je ona u svemu tome? Prilikom upoznavanja novih ljudi svi nekako očekujemo od Gospodina da nam dovede, napokon, tog našeg pravog/pravu. U tom iščekivanju često se dogodi da nam se netko svidi i pomislimo da je to prava osoba za nas! Naravno, kako želimo živjeti predbračnu čistoću, fizička bliskost je po strani, izbjegavamo bludnost i težimo svetosti, ali se vrlo lako upustimo u druženje i prijateljstvo s tom osobom, pa zaboravimo da postoji i granica emocionalne bliskosti. Naš Gospodin želi da težimo emocionalnoj čistoći, Bog blagoslivlja one koji čeznu za čistoćom i svetošću.

„A svrh svega, čuvaj svoje srce, jer iz njega izvire život.“ ( Izr 4:23)

Zamislimo jedan prijateljski odnos muškarca i žene. Oboje vjernici i zaljubljeni u Isusa, studenti koji žive u istom gradu, sudjeluju u istoj molitvenoj zajednici, bave se gotovo istim aktivnostima zajednice, idu zajedno na sv. Misu, idu zajedno na ručak, u šetnje, provode puno vremena zajedno, a nisu definirali svoj odnos, je li on bratsko- sestrinski, prijateljski, ili neki drugi. Jasno nam je da će se brzo javiti emocionalna bliskost između njih. Vrlo je izvjesno da će nakon određenog vremena jedno od njih pomisliti da su vrlo slični, da im je super zanimljivo kad su zajedno, da vole duge razgovore o Bogu i da su se našli. A kada u odnosu postoji emocionalna bliskost bez jasnog objašnjenja ili definicije prijateljstva, jedna ili obje osobe mogu zaraditi nepotrebne ožiljke. Isus želi da čuvamo svoje srce, da odredimo granicu bliskosti jer davajući svoje srce iznova i iznova nekoj osobi, ne pazeći na njega, ono neminovno gubi na svojoj cijeni . Kada srce prolazi kroz udubljenja, ogrebotine, masnice i okrhnuća , ono gubi svježinu za pravog vlasnika.

Ne definiramo li jasno odnos s određenom osobom i ne izreknemo li očekivanja, uvijek netko ostaje zbunjen, izgubljen i na kraju, zbog te neizgovorene povezanosti, povrijeđen i ranjen. Zašto su emocije davane bez imalo primisli da bi mogao postojati i drugi način? Zašto je toliko slomljenih srca među prijateljima?

Moramo postati svjesni kolika je važnost čuvanja svojeg i tuđeg srca, definirati pogrešna zaljubljivanja i molitvom se opremiti za procjenjivanje situacija u kojima se nalazimo.

Emocionalna bliskost jednako je važna kao i fizička, i jednu i drugu čuvamo za pravu osobu, za onu osobu za koju molimo i koju će nam Gospodin dovesti. Razgovarajte o svojim osjećajima i na početku definirajte odnos, jer sigurno želite sačuvati svoje srce, ne želite da ono bude udubljeno i ogrebano kad vam Gospodin dovede njegovog pravog vlasnika.

P.M.

Preporučeno

Leave a Comment