Legenda o brakovima

by Duhos

Zadovoljava li uistinu brak sve potrebe ljudskog srca? Nerealno je misliti da brak automatski donosi puninu i odgovor na sve važnije ljudske potrebe.

Pritisak na mlade da stupe u brak vrlo je jak zbog toga što prijatelji i društvo pretpostavljaju da to treba učiniti svaka osoba. Za mnoge je brak postao simbol statusa (nešto kao doktorat) i ukoliko ga nemamo u našem životu nešto nedostaje. Sredstva komunikacije su igrala veliku ulogu u stvaranju ovakvih predodžbi prikazujući holivudske romantične i idilične brakove. Svaka djevojka, gledajući to, počela je vjerovati da je njezin cilj u životu pronaći dečka, i to što prije! Imati dečka je neophodan dio života.

Svaki dečko je počeo vjerovati da, dok ne drži mladu djevojku u naručju, nije muškarac i nema hrabrosti i šarma. Zbog vrlo velikih pritisaka oko nas počinjemo vjerovati da se prava radost može naći samo u braku te stalno tome težimo. Gledamo na brak kao izvor blagoslova – izbor blagoslova je samo Bog, a brak je jedan u nizu blagoslova koji nam On daje – te samački život tako postaje neprilika koju treba otkloniti i koju čak preziremo.

Ja ni u kojem pogledu ne želim ocrniti brak, jer ga je Bog uspostavio i blagoslovio. I sama jedva čekam svoj i hvala Bogu na mnoge sretne brakove – međutim, Biblija ne uči da je najveći prioritet u životu biti oženjen ili udana. Božji prioritet je da postanemo potpune osobe u Njemu (usp. Kol 2, 10). Ako Bogu dopustimo da nas On upotpuni, tada ćemo biti zadovoljni svojom sadašnjom prilikom, jer vrijeme samaštva je blagoslovljeno vrijeme i od Njega darovano: On te neće niti sekunde duže ostaviti samoga/samu no što je to potrebno, jer Njegovo je vrijeme savršeno.

Iz: časopis „Pia“

Pripremila: Ana R.

Preporučeno

Leave a Comment