Plava crta
Četvrtak, 25.07.2019.

Facebook Facebook

Share
Like

Nedavno sam pročitao knjigu koju sam dobio na poklon, a zove se Svećenik krvave haljine. Naime, riječ je o knjizi francuske autorice Raoul de Navery, a radnja se odvija u jednom irskom selu 19. stoljeća. Protagonist, svećenik Patrick, suočen je s ubojstvom vlastitog brata, a njegov ubojica mu u ispovijedi prizna što je učinio, međutim, ne pokaje se. To je bio početak njegove dugotrajne muke i velikih tegoba sa svakodnevnim gledanjem ubojice svoga brata, dok su mu usta morala biti zatvorena zbog ispovjedne tajne. Ubojica je na Patricka stalno stvarao golemi pritisak, no knjiga ipak ima sretan završetak i ukazuje na veličinu, snagu i pravovremenost Božje pravde koja je često naočigled spora, ali ipak dostižna. Svećenik Patrick je do samog kraja ostao ustrajan u čuvanju ispovjedne tajne, unatoč silnim napastima i udarcima zla. Poruka knjige je vrlo jasna: kršćanska ustrajnost. Dakle, kršćanin vjeruje da je Bogu sve moguće, ali ne ide sve preko noći. Svatko je od nas suočen s mnogobrojnim situacijama u životu kojima je potrebno jako puno vremena za rješenje i ostvarenje vlastite svrhe. U takvom je položaju bio i svećenik Patrick, no on je ostao nepokolebljiv unatoč ljudskim slabostima te molitva u njegovom srcu ni u jednom trenutku nije jenjavala. Svaki mu je dan bila borba jer se morao brinuti za mnogo siromašnih župljana i seljaka zbog tadašnje velike gladi u Irskoj, dok ga je cijelo vrijeme tištila misao na ubojicu vlastitog brata. Dodatan podsjetnik na njegovu bol bile su velike mrlje bratove krvi koje je nosio na svojoj haljini otkako je pronašao svog brata mrtvog pokraj ceste. Ova istinita priča o autentičnoj vjeri i ustrajnosti katoličkog svećenika može vrlo dobro poslužiti onima koji biraju put osvete da odaberu Kristov put ljubavi i oprosta. Knjiga je dostupna u knjižarama Kršćanske sadašnjosti i u knjižari „U pravi trenutak“.

Zvonimir Žulj

Četvrtak, 25.07.2019.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
19
lis
2018

Molimo za svećenike

Zašto trebamo moliti za svećenike danas? Svećenik je dar Božji. Poziv i poslanje. Služba čitavom…

Plava crta
22
tra
2018

Nedjelja za hrabre (Iv 10,11-18)

Prihvatilo se u Crkvi da je četvrta nedjelja nakon Uskrsa, Nedjelja Dobrog Pastira. Samo je…

Plava crta
10
sij
2018

Preporuka za čitanje: Kad župniku prekipi

Vjerojatno ste primijetili mnogobrojne reklame na Facebooku, pa čak i na Youtubeu, a sve zajedno…

Plava crta
4
lis
2017

Sveti Franjo Asiški


Sveti Franjo Asiški (1182. † 1226)
istinski Isusov sljedbenik. Danas je blagdan svetoga Franje Asiškoga. Pravim imenom – Giovanni Francesco Bernardone utemeljitelj je više od 800 godina starog franjevačkog reda ili Reda manje braće, suutemeljitelj reda klarisa ili Reda siromašnih gospođa, a po svetome Franji nadahnut je i Treći franjevački red, koji se danas dijeli na Samostanski treći red i Franjevački svjetovni red.

Plava crta
DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.