Plava crta
Četvrtak, 25.07.2019.

Facebook Facebook

Share
Like

Svjesni smo golemih pomaka u tehnologiji. Ako se pitamo kako su ljudi mogli izumiti tako nevjerojatne stvari kao što su svemirski letovi, radio, televizija, atomska energija i računala, odgovor na to je učenjem. Učenje nas diže iznad sadašnjeg stupnja spoznaje na jednu višu razinu.

Obogaćujemo sebe učenjem koje ima ove stupnjeve: promatranje, istraživanje, razumijevanje i djelovanje. Elemente procesa učenja koji pomažu osobnome rastu razradio je američki psiholog Robert R. Carckhuff, a to su:

1. Istraživanje: pitamo se gdje se nalazimo ovog časa u svojemu rastu?

2. Razumijevanje: gdje smo s obzirom na ono gdje bismo željeli i morali biti?

3. Djelovanje: što treba poduzeti da bismo stigli tamo kamo bismo željeli stići?

Naime, potrebo je konstantno ispitivati savjest kako bismo duhovno rasli. U duhovnom rastu pomažu nam i pozitivni stavovi kao što su empatija (suosjećanje s drugima), iskrenost, samopoštovanje i suočenje sa samim sobom.

Empatija ili spremnost na istraživanje sama sebe

Općenito empatija znači spremnost da se uživimo u osjetilni svijet druge osobe, ali isto tako može značiti spremnost da istražujemo sami sebe, prije svega svoje osjećaje i doživljaje. Potrebno je ispitivati što osjećamo, zašto se tako osjećamo i to će nam omogućiti da bolje kontroliramo svoje osjećaje.

Samopoštovanje

Osobi koja ima iskrivljenu sliku o sebi je na neki način onemogućeno da prihvati Božju ljubav. Samopoštovanje nas čini zahvalnima Bogu za sve darove koje nam je dao.

Suočenje sa samim sobom

Sposobnost uočavanja nesklada između onoga što jesmo(što činimo) i onoga što bismo htjeli biti( odnosno činiti ), nam također pomaže u duhovnom rastu. Najljepša vježba suočenja jest ispovijed, tj priznanje svojih pogrešaka pred Bogom.

Iskrenost prema sebi

Biti iskren prema sebi znači nazvati svoje duševno stanje pravim imenom, a ne tražiti isprike. Mi smo npr. vrlo često ljuti jer je povrijeđen naš ponos. U tom slučaju nije u redu optuživati druge za grubost ili neljubaznost. Često znamo biti i zavidni drugima pa je to razlog zašto smo nesretni, pa tada nema smisla govoriti o nepravdi jer pravi razlog leži u nama. Iskrenost nam u duhovnom životu pomaže da objema nogama čvrsto stojimo na zemlji.

Samopoštovanje

Osobi koja ima iskrivljenu sliku o sebi je na neki način onemogućeno da prihvati Božju ljubav. Samopoštovanje nas čini zahvalnima Bogu za sve darove koje nam je dao.

Četvrtak, 25.07.2019.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
26
kol
2019

Što nam pomaže u duhovnom rastu?

Biti iskren prema sebi znači nazvati svoje duševno stanje pravim imenom, a ne tražiti isprike.

Plava crta
24
kol
2019

Slobodni u zahvalnosti

Često se, u životu vjernika, dogodi da se srce naveže na različite molbe i prošnje,…

Plava crta
21
kol
2019

Bog u raskoši prirode

Ležim na krovu u toploj ljetnoj večeri. Sparno je. Kroz svaku stanicu osjetim ono ljetnu…

Plava crta
24
srp
2019

Evo srca mog

Dobri moj Oče, ne znam kako iskazati zahvalnost za sve što mi daješ, što činiš…

Plava crta

Odgovori

DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.