Sv. Barbara

by admin
 
4. prosinca spomendan je Svete Barbare, svetice iz 3. stoljeća, jedne od glasnica u Došašću koja nam naviješta Božić – rođenje Isusovo. Barbara je i jedna od 14 svetaca pomoćnika u nevolji. Zaštitnica je vatrogasaca, rudara i dobre smrti, seljaci ju zazivaju za nevremena da ih zaštiti od groma i vatre, u ratovima Barbaru su u pomoć zvali i artiljerci, što je svakako vezano uz životopis ove svetice. Njene relikvije nalaze se u crkvi svetoga Vladimira u Kijevu, u Ukrajini. Vrlo je popularna u Rusiji, a po njoj je nazvan i cijeli jedan grad u Americi: Santa Barbara (Kalifornija). Niz je pučkih običaja u našemu narodu vezanih uz svetu Barbaru, pa se tako danas u nekim krajevima sije božićna pšenica, kao simbol plodnosti zemlje, u našim molitvama i za slijedeću godinu.
 

Prema legendi, Barbara bijaše kćerka Dioskorusa, bogatog trgovca i plemića u gradu Nikomediji u Maloj Aziji, lijepa, inteligentna i načitana. Kako je bila lijepa, čuvao ju je kao dragulj želeći je udati za bogatog prosca. Prije nego je otišao na dulje putovanje, zatvorio ju je u toranj s dva prozora. Kad se vratio, našao je na tornju probijen treći prozor, a na pragu njemu mrski znak križa. Barbara mu je hrabro priznala da je ona dala učiniti oboje: tri prozora, da je podsjećaju na tajnu Presvetog Trojstva, a križ, da je podsjeća na otkupljenje.

Tajno je Barbara prešla na kršćanstvo. Otac koji je bio poganin, pobjesnio je od gnjeva i htio nju ubiti. Uspjela je na čudesan način pobjeći u planine, gdje se sakrivala dok je nije odao jedan pastir. Zatočili su je i mučili, no rane su svaki put čudesno zacjeljivale. Na kraju je osuđena na smrt. Po nalogu suda, njen otac osobno joj je odrubio glavu. Ubrzo nakon toga, pogodila ga je munja i umro je. Barbarina mučenička smrt dodatno potiče vjernike kao primjer prave vjere koja vječno cvate kao mlada i uvijek zelena livada.

Zanimljivo je da su svetu Barbaru za vrijeme ratova u pomoć zazivali artiljerci i to ne samo katolici već i protestanti, koji donekle zaziru od štovanja svetaca. Njezine uspomene nije nestalo ni u protestantskim zemljama kad je reformacija zbrisala spomen mnogih svetaca. U Americi postoji Red svete Barbare, vojno društvo artiljeraca.

Na blagdan Svete Barbare u nekim krajevima sije se na tanjurić božićna pšenica, kao simbol plodnosti zemlje, u našim molitvama i za slijedeću godinu. U Njemačkoj primjerice na blagdan Svete Barbare odreže se grančica s trešnje, stavi u vodu i na toplo da procvjeta do Božića. Tako Sveta Barbara simbolizira proljeće usred zime, kao svetac uslijed svijeta svoju vjeru i predanost Bogu. Njena ljepota ovjekovječena je i u likovnoj umjetnosti, gdje je prikazana s mačem i kaležom u ruci te kulom ispod nogu.

MOLITVA SVETOJ BARBARI ZA DOBRU SMRT

Sveta djevice Barbaro! Kad si svjedočila za svetu vjeru Isusovu svojom krvlju, onda ti je premilostivi Isus obećao da će oni koji te zazivaju u pomoć, biti oslobođeni od nagle i nepripravne smrti. Učini, dakle, pomoćnice moja, da se Isus spomene prolivene djevičanske krvi i žarke ljubavi tvoje te po dobrostivom obećanju svojem ne dopusti da duša moja izađe iz tijela prije nego se očisti pravom ispovijeđu i Presvetim se Oltarskim sakramentom okrijepi za put u vječnost! Amen!

Pripremio: IV
(prema web izvorima)

 

Preporučeno

Leave a Comment