Sveti Juda i Tadej

by admin
 
Apostol Šimun je bio revan u krjeposnome životu. Među Isusovim apostolima bio je još jedan imenom Šimun, komu je Isus promijenio ime u Kefas ili Petar što znači Stijena. Nadimci su davani apostolima da bi ih se lakše razlikovalo. Matej mu pridaje ime Kananej. Za neke je Šimun rodom iz Kane Galilejske, a možda čak i mladoženja s najpoznatije svadbe u povijesti svijeta. Jedni kažu da Šimun ostavlja sve i polazi za Isusom. Prema kršćanskoj predaji Šimun je naslijedio Jakova, starijega, na biskupskoj stolici u Jeruzalemu, propovijedao je u Perziji, Mezopotamiji, Maloj Aziji, Armeniji i Egiptu. Mučeničku smrt podnio je za vrijeme cara Trajana oko 106. godine, u dobi od 120 godina.
 

Origen, veliki autoritet za poznavanje Svetoga pisma, u svome Komentaru Poslanici Rimljanima drži da je Juda Tadej ista ličnost s Judom Jakovljevim. Jakovljevim ga naziva sveti Luka, a Tadejom sveti Matej i Marko. Sveti Ivan ga pak naziva Juda – ne onaj Iškariotski.

Taj je Juda postavio Isusu pitanje: Gospodine, kako to da ćeš se objaviti nama, a ne svijetu? (14,22). Isus mu je na to pitanje odgovorio: Ako me tko ljubi, držat će moju riječ, i moj će ga Otac ljubiti; k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti. Tko mene ne ljubi, ne drži mojih riječi. Riječ koju slušate nije moja, već od Oca koji me posla. – Ovo sam vam govorio boraveći s vama. A Branitelj, Duh Sveti, kojega će Otac poslati zbog mene, naučit će vas sve i sjetiti vas svega što vam rekoh
(Iv 14,23-26).

Zahvaljujući pitanju Jude Tadeja dobili smo od Isusa tako lijep odgovor, pun pouke, utjehe i nade za svakoga od nas. Taj odgovor izriče bit nasljedovanja Isusa Krista. Nasljedovanje se očituje u ljubavi, a ljubav ostvaruje i dokazuje u čuvanju i obdržavanju svega onoga što nas je Isus učio i što nam je rekao.

Judino štovanje posebno se raširilo nakon objava sv. Brigite koja je u viđenju saznala da se Isus prije svoje muke jadao ovom apostolu. Zbog toga je sv. Juda zaštitnik sretne smrti i zagovornik onih koji padaju u očaj. Svetog Judu Tadeja umjetnici prikazuju s knjigom, buzdovanom i sjekirom. Vjernici ga naročito rado zazivaju u pomoć u bezizlaznim situacijama.

Uz blagdan svetih apostola Šimuna i Jude upečatljiva je poruka: – Zajedništvo u Kristovoj ljubavi traži i zajedništvo u patnji. Apostoli su to u svom životu iskusili i ostvarili. Njihovo je zajedništvo u Kristovoj ljubavi bilo okrunjeno njihovim zajedništvom trpljenja u mučeništvu. – To od njih moramo i mi naučiti.

Prema web izvorima, pripremio: Davor Zeba

 

Preporučeno

Leave a Comment