Sv. Lucija

by admin

Blagdan je Svete Lucije od Sirakuze (284. – 303.), kršćanske mučenice koja je zbog svoje vjere podnijela mučeništvo 303. godine. Progonitelji kršćana mačem su joj odrubili glavu nakon dužeg mučenja.

Kroz svu kršćansku povijest štuje se među kršćanima kao mnogostruka zaštitnica a napose slijepih (tjelesno i duhovno). Običaj je da se o svetoj Luciji sije pšenica, simbola života kod kršćana.

Sveta Lucija je rođena u 4. stoljeću na Siciliji u imućnoj obitelji. Imala je bolesnu majku za koju je molila Svetu Agatu da joj pomogne. No, ona joj je rekla da će uskoro biti pogubljena. Da je majku već sama ozdravila svojom vjerom u Gospodina. I, kako je Kataniju Krist proslavio po svetoj Agati da će tako i Sirakuza biti proslavljena po njoj – Luciji.

U velikoj radosti zbog majčina ozdravljenja, Lucija je odlučila svoj imetak razdijeliti siromasima. Majka joj je govorila da radi krivo, i da imetak podijeli nakon smrti ali ona je bila odlučna. Rekla je: Naša dobra dijela trebaju svijetliti pred nama dok putujemo u vječnost. Zato ju je njezin mladić prijavio da je kršćanka. Kako je živjela u vrijeme cara Dioklecijana kršćani su bili progonjeni. Po tadašnjim zakonima kao kršćanka ona je bila vrlo opasna, s toga su je zatvorili u tamnicu gdje su je podvrgli raznim mučenjima.

Lucija je bila odvažna i na uvrede odgovarala: Kad čisto živim, tijelo je moje stan Duha Svetoga. Bijesan Dioklecijan se zgrozio i rekao da će je otpremiti u kuću bludnica da joj bude oskrvljena čistoća i onda će ju ostaviti njen Duh Sveti. Ona mu je odgovorila: ako mi budeš na silu oduzeo čistoću, moja duša neće biti oskvrnjena, nego ću imati na nebu dvostruku krunu.

Ali ni to nije pošlo za rukom njenim mučiteljima pa su ju zalili smolom i zapalili, ali vatra ju nije zahvaćala. Na kraju su joj vrat proboli mačem. Prema predaji, Svetoj Luciji su izvađene oči i stavljene na tanjur, pa se ona smatra zaštitnicom očiju i vida.

Lucija je i zaštitnica ratara, slijepaca, lađara, staklara, krojača, pisara, vratara. Njezino ime u prijevodu s latinskog znači SVIJETLA pa se to tumači tako da ona na neki način već naviješta veliko svijetlo božićne noći. Danas, na svetu Luciju je ujedno i dan kada se sije pšenice (simbol života u krščanstvu) kako bi saznali kakva će nam biti godina. Ako pšenica bude gusta i lijepa znači da se možemo nadati dobrom urodu slijedeće godine.

Zanimljivo je da u svijetu postoji čak i jedna mala otočna država u istočnim Karibima s nazivom Sv. Lucija. U toj državi pretežno je crnačko stanovništvo i čak su 90 posto katolici. Svim Svjetlanam i Lucijama sretan imendan!

Pripremila: Sanja Colić, zsa.podvinje.org

Preporučeno

Leave a Comment