Blagdan Preobraženja Gospodinova

by admin

Preobraženje Gospodinovo u prvom nam redu govori da je Isus svjestan onoga što dolazi, najavljuje svoju Muku i smrt, a prije svega pokazuje i govori učenicima o svojoj proslavi.

Isusa nitko nije natjerao na križ. Isus je svjesno i svojevoljno, sasvim slobodno na se uzeo križ jer je Bog u tijelu čovjeka želio pobijediti zlo koje čovjeku, njegovom ljubimcu, prijeti. Time nas je poučio da zlo ne treba tumačiti, treba ga pobijediti.

Rekao je: Polažem svoj život da ga opet uzmem. Nitko mi ga ne uzima, nego ja ga sam od sebe polažem. Vlast imam položiti ga, vlast imam opet ga uzeti. (Iv 10,17)

Isusova Muka njegov je Egzodus, njegov Izlazak čije se ispunjenje događa po Križu. O tome je kod Preobraženja razgovarao s Ilijom i Mojsijem kada su se u slavi ukazali i s njim govorili o njegovom Izlasku koji se ima ispuniti u Jeruzalemu. (Lk 9,13)

Isus je znao: Izišao sam od Oca i došao na svijet. Opet ostavljam svijet i odlazim Ocu. (IV 16,28) Nešto prije Preobraženja Isus je učenicima tumačio : Došao je čas da se proslavi Sin Čovječji. (Iv 12, 23-26). Ako učenici i nisu bili svjesni što se događa, glas s neba potvrdio im je : Ovo je Sin moj, ljubljeni moj, koga sam odabrao! Njega slušajte! ( Mt 17,1-5)

Danas, dok promišljam o svim događajima i slušam Očeve riječi upućene odabranim učenicima na gori, jasno otkrivam vječnu neprolaznost u prolaznosti vremena. Živjeti u vremenu znači biti blagoslovljen neograničenim i neslućenim mogućnostima.

Onaj koji nas je stvorio taj nas je i otkupio. Njegovo preobraženje treba biti i naše preobraženje, njegova proslava i naša proslava, jer upravo je zato došao na svijet. Isus nikada ni od koga nije tražio da poput njega na svojim ramenima ponese Križ cijeloga čovječanstva, nego svakoga poziva da uzme svoj križ i da ga slijedi. Ne da juri pred njim, nego da ga slijedi. ( Mk 8,34; Mt 16,24).

Križ možemo izbjegavati, podnositi, križ možemo i zagrliti. Umaći mu ne možemo to je sigurno. Ako ga izbjegavamo, živimo u strahu da nas ne stigne. Ako ga samo podnosimo, možemo postati ogorčeni. Ako ga svjesno prihvatimo, otkrit ćemo vrlo brzo radost i plodnost, potom ćemo moći razumjeti Gospodina Isusa kada kaže: Nitko mi ne otima moj život, ja ga slobodno dajem…- a razlike bi bile vidljive i osjetne.

Gospodinova Majka, Bogorodica, koja je i naša Majka poručuje nam: Draga djeco, otvorite se Bogu i predajte mu sve svoje poteškoće i križeve da bi Bog sve pretvorio u radost.

Sveti Augustin potvrđuje to svojom izrekom da je samo u Bogu mir duši njegovoj, on je sretan onda kada je sam u Bogu i kad je Bog s njim. I u ovo naše vrijeme ,kada se prestrašimo i padnemo trpeći, Gospodin je isti kao nekoć na gori kod Preobraženja, približit će nam se, kao i učenicima, nježno nas dotaći i reći : USTANITE I NEMOJTE SE BOJATI!

Bezbroj je onih koji su mu s vjerom odgovorili kao Marija Domenica: Trpjeti je moje spasenje, hoću trpjeti do posljednjeg dana svijeta, ako se svidi mom Spasitelji!

Pripremila: Nada Šetka, zsa.podvinje.org

Preporučeno

Leave a Comment