Marija Magdalena

by abuzgo

Za današnju sveticu Mariju Magdalenu Evanđelje kaže da je Isus iz nje istjerao sedam zlih duhova. – Kad uskrsnu u prvi dan sedmice, Isus se najprije ukaza Mariji iz Magdale, iz koje bijaše istjerao sedam zlih duhova.

Ona ode i to javi onima koji bijahu njegovi pratioci, a sad bijahu u tuzi i suzama (Mk 16, 9). – Zbog toga je ona bila toliko otvorena Isusu Kristu da ga ni mrtvog nije mogla ostaviti, nego je došla na njegov grob kako bi tu crpla snagu da dalje raste u slobodi od spona od kojih ju je on oslobodio. Tu je doživjela čudesan susret s uskrslim Isusom. Tek kad je on izgovorio njezino ime: Marijo, ona je prepoznala svoga Učitelja i Spasitelja.

Marija Magdalena poznata je kao javna grešnica – bludnica, zatečena u preljubu. Žeđala je za ljubavlju i na krivom izvoru se napajala. U susretu s Isusom na zdencu ona prepoznaje sebe i žeđa vodu koju Isus nudi – koja struji u život vječni. Ona je spoznala Dar Božji (Iv,4) i onoga tko je Dar (Isus – svijetlost svijeta) i dopustila da ju Njegova Svijetlost obasja.

Pismoznanci i farizeji htjedoše je osuditi, no Isus ih je suočio sa samima sobom riječima: tko je od vas bez grijeha, neka prvi na nju baci kamen. Ni ja te ne osuđujem. Idi i odsada više nemoj griješiti (Iv 8); te su jedan za drugim, počevši od starijih odlazili. Suzama kajanja prala je Isusove noge, svojom kosom ih brisala, pomašću mazala i nije ih prestajala cjelivati. Njeno srce se očistilo jer Njegova ljubav ju je iscijelila.

Sveta Marija Magdalena je u puku veoma popularna svetica što se očituje i u tome što je kao svoju zaštitnicu slave žene, pokornice, frizeri, vrtlari, vinciliri, vinogradari i učenici. Rodila se u Magdali u Palestini u imućnoj obitelji. Još kao djevojčica ostala je siroče. Bila je neobično lijepa. I, valjda je stoga i zapala u bludni grijeh. Bila je javna grješnica.

No, taknuta Božjom milošću, počela je razmišljati o obraćenju. Nije se oglušila na Božji poticaj. Grad u kojem je griješila bludno izabrala je i za mjesto pokore. Javno je griješila pa je zato i odlučila javno činiti pokoru za svoje grijehe. Nije se osvrtala na ruganje i prijezir mnogih.

Evanđelje nam ne donosi nijednu njezinu riječ, ali suze pokajnice su kazale sve. Stoga joj Isus oprašta grijehe i otpušta je u miru, a ona postaje velika pokornica. Marija Magdalena je ona koju je Ljubav Kristova promijenila. U Njemu je otkrila istinitost i milosrđe i svu čežnju srca svoga i žeđ utažila ljubeći Ga, Njega koji je sama ljubav i milosrđe. On je ušao u njezino srce i izmijenio ga, očistio, oslobodio i ispunio svojom ljubavlju. I mi smo pozvani ljubiti jedni druge, a ne suditi jer Kristova ljubav iscjeljuje, oslobađa, no prvo je potrebno suočiti se sa istinom o sebi, da bismo razumjeli i riječi nama upućene – Milosrđe mi je milo, a ne žrtva.

Vjernici našega kraja slave Mariju Magdalenu kao veliku obraćenicu, a današnji joj spomendan kao svetkovinu suza. Posvećene su joj brojne crkve i podignuti oltari. I pravo je da je štujemo te od nje naučimo onu čuvstvenu i djelotvornu ljubav prema Isusu. Ona je uz Gospodina pod križem, kad su ga gotovo svi ostavili, zato je postala tip vjernoga Isusova učenika, kakav bi trebao zapravo biti svak koji Krista slijedi.

Pripremila: D.B.B. (prema web izgvorima)

Foto: iz filma Pasija (Monica Belucci u ulozi Marije Magdalene)

Preporučeno

Leave a Comment