Sveti Ivan don Bosco, apostol mladih

by abuzgo

Ivan Bosco rodio se u kolovozu 1815. u selu Becchi u Sjevernoj Italiji. Roditelji su mu bili siromašni zemljoradnici. U drugoj godini ostao je bez oca, stoga ga je odgajala njegova majka Margarita s mnogo ljubavi, ali i truda. Margarita je podnijela velike žrtve i učinila sve što je mogla kako bi joj sin postao svećenik.

U devetoj godini usnuo je jedan tajanstveni san koji je naznačio njegov životni put. Naredne godine nosile su pečat toga sna. Godine 1826. je primio prvu pričest, a 1827. napustio rodnu kuću kako bi radio i školovao se. Osobito mu je pomagao kapelan don Calosso, koji je 1830. preminuo pa je Ivan bio prisiljen otići u Chieri gdje se uz rad školovao.

Godine 1832. osnovao je Društvo veselja, kojemu je bila svrha pomoći dječacima da „ispunjavaju školske i vjerske dužnosti i budu veseli“. Svetu potvrdu primio je 1833., a 1835. obukao je kleričko odijelo. U ožujku 1841. bio je zaređen je đakona, a 5. lipnja iste godine za svećenika. Dan kasnije služio je prvu sv. misu.

U prosincu 1841. susreo je mladoga Bartolomeja Garellija s kojim je započeo svoj odgojno-pastoralni rad poznat kao „oratorij“. Na početku je bio selilački, a kasnije je bio smješten u Valdoccu (Torino), koji postaje središte njegova djelovanja. Don Boscu se 1846. pridružila njegova majka Margarita, koja je s njim ostala kao „mama siromašnih dječaka“ sve do svoje smrti 1856.

Don Ivan je pisao brojne i raznovrsne knjige za mlade i puk. Pisao je zatim i katoličko štivo, školske udžbenike, a pokretao je i časopise. Gradio je stambene i školske prostore za svoje siromašne dječake. Trpio je napade, čak i atentate, no njegovo djelo sve je više raslo.

U oratorije je ušao 1854. „sveti dječak“ Dominik Savio, koji je utemeljio Družbicu Bezgrešne radi promicanja „dobrog duha“ oratorija. Nakon njegove smrti 1857. godine don Bosco je pisao njegov životopis. Četvorici mladića predložio je 1854. da osnuju Salezijansku družbu koja će „živjeti djelatnu ljubav prema bližnjemu“. Nakon godinu dana Mihovil Rua položio je redovničke zavjete i postao prvi salezijanac. Don Bosco je 1857. započeo pisati salezijanska pravila, a 1858. je putovao u Rim predstaviti svoje djelo papi Piju IX. Papa ga je ohrabrivao te ga je pozivao na opisivanje događaja koji to djelo prate.

Salezijanska družba službeno je osnovana 18. prosinca 1859. Tada je s don Boscom brojila 18 članova. Don Ivan Bosco osnovao je 1863. prvu kuću izvan Torina. Nakon godinu dana ostavio je kamen temeljac za svetište Majke Pomoćnice u Torinu, koje je 1868. posvećeno. Don Bosco je pisao razna djela, izdavao je knjige i časopise, organizirao je učenje zanata i škole za svoje štićenike. 1869. osnovao je Udruženje štovatelja Marije Pomoćnice, a 1872. Družbu sestara Kćeri Marije Pomoćnice, kojoj je na čelu Marija Mazzarello. 1876. osnovao je udruženje salezijanskih suradnika koji „pomažu u promicanju dobra u duhu Salezijanske družbe“.

Godine 1875, 11. studenog započele su salezijanske misije – 10 prvih salezijanaca s don Caglierom na čelu otišla su u Argentinu. Don Cagliero je 1884. imenovan biskupom u Patagoniji, a kasnije i kardinalom. Prvi sabor družbe bio je održan 1877. Nakon smrti pape Pia IX, novi papa Lav XIII povjerio je don Boscu gradnju bazilike Srca Isusova u Rimu, 1880. 1883. Don Bosco putovao je u Francusku, a 1886. u Španjolsku, tražeći pomoć za gradnju svetišta Srca Isusova, koje je 1887. dovršeno i posvećeno.

Don Bosco sudjelovao je na posveti unatoč slabom zdravlju. Umro je 31. siječnja 1888. u Torinu. Njegovim nasljednikom imenovan je don Rua. Don Rua osnovao je 1904. međunarodni teološki studentat u Foglizzu, kojemu je od 1923. sjedište u Torinu. Ondje je 1941. utemeljen Pedagoški institut, koji je 1956. postao Viši pedagoški institut, a 1973. prerastao u prvi Fakultet odgojnih znanosti kojii djeluje u sastavu Salezijanskoga papinskog sveučilišta (Pontificia Studiorum Universitas Salesiana) što ga je svojim ‘motu proprio’ Magisterium vitae ustanovio papa Pavao VI.

Danas u sastavu toga sveučilišta, u Rimu, osim Fakulteta odgojnih znanosti, djeluju sljedeći fakulteti: Teološki, Filozofski, Pravni, Fakultet klasičnih jezika i kršćanske književnosti te Fakultet komunikacijskih znanosti.

Don Bosco je 1929. proglašen blaženim, a na Uskrs 1934. i svetim. Blagdan mu se slavi 31. siječnja. Papa Ivan Pavao II proglasio ga je 1988. ocem i učiteljem mladeži, a njegov preventivni sustav ponudio je Crkvi kao odgojnu metodu.

Pripremila: Jelena B., zsa.podvinje.org

Preporučeno

Leave a Comment