Često sam lijen

by admin

          Često sam lijen. Ne da mi se družiti s ljudima. Kako ja to kažem „Nesocijaliziran sam“. Često mislim: „Ma što će to meni. Nisam ja za to.“ Tako je to bilo i onda kada me je pater Arek pozvao na duhovnu obnovu na Vir. Rekao je „Dođi bit će dobro, družit ćemo se“. A ja sam si tada pomislio:  „Ma ne, nije to za mene. Pa tko su ti ljudi s kojima bih išao? Vidio sam ih svega par puta u životu. Kako bih se ja uklopio u to društvo? Što ako se pitaju zašto sam uopće došao?“

          Moglo je sve ostati na tome. Mogao sam ostati kod kuće i zavaravati se kako mi je bolje samome. Vjerojatno bih mislio kako je bolje što nisam išao, jer vrijeme je i onako loše, hladno, kišovito, bez veze.

          No, ipak sam prihvatio poziv patera Areka. I znate što? Vrijeme nije bilo loše. Možda je malo padala kiša, ali je većinom sjalo sunce. Ali na vrijeme sam se najmanje obazirao.. Druženje. To je ono što je donosilo radost u moje srce. Zajedništvo. To sam osjetio već na putu prema Viru. Moj početni otpor prema svemu se otopio poput snijega čim smo stigli na Vir. Ne volim pretjerivanje ni u čemu, pa sam se iznenadio kako je sve u ta četiri dana bilo odmjereno. Molili smo se, išli na mise, slušali duhovne nagovore patera Areka, pričali o vlastitim duhovnim iskustvima. No bilo je vremena i za kupanje, i za obilazak Nina gdje je najmanja katedrala na svijetu, i za obilazak Zadra i slušanje morskih orgulja, i fotografiranja na Pozdravu Suncu. Možete i pogledati slike s duhovne obnove, ali nećete doživjeti boje, mirise i zvukove (a i okuse smokavaJ) koje smo doživjeli mi. Nećete doživjeti mir, kojeg smo primili zahvaljujući Isusu koji je bio s nama i koji nas i dalje prati bez obzira što smo se vratili svojim kućama.

          I može vam biti žao. Može vam biti  žao, jer ste možda poput mene: lijeni, „nesocijalizirani“ i ne da vam se. Govorim vam to iz razloga što će pater Arek zasigurno ponovno organizirati duhovnu obnovu. Govorim vam to iz razloga da tada ponovno ne kažete „ma nije to za mene“. Budite tada hrabri i otvoreni prema novim iskustvima i prihvatite poziv. Nije to samo poziv patera Areka. To vas Isus zove. To vam Isus poručuje da odvojite malo vremena za Njega. I neće vam biti žao.

Mislav

Preporučeno

Leave a Comment