Molitva u tri koraka

by admin
 
Danas sam bio u kapelici. Išao sam se susresti s Isusom. Nisam želio ništa izmoliti nego biti s Isusom u Njegovoj prisutnosti. Prije toga, u jutarnjoj molitvi radio sam kao što inače radim. Moja molitva sastoji se od tri koraka: sabiranje, osluškivanje i moljenje.
 

Prvi korak, sabiranje, je najvažniji. U njemu si postavljam pitanje: tko sam ja? Tada si odgovaram: ja sam moje tijelo, ruke, noge, glava,… Moja psiha, to sam ja. Još uvijek ne raspoznajem dobro što je sve psiha, ali znam da ju imam, i da sam to također ja. I ono najvažnije: ja sam i moja duša, ono nematerijalno tijelo. Moje osnovno tkivo je vjera, ne samo u Isusa i u Boga, nego vjera u svemu što radim. Npr. kada idem nekud biciklom ja vjerujem da znam voziti bicikl, i zato sjedam na njega. Kada bih sumnjao u to da znam voziti, ne bih išao biciklom nego pješke, jer vjerujem da ne znam voziti. Ostavio bih bicikl, i pošao pješke. Dakle, kao što su mišići satkani od mišićnog tkiva, tako je moje duhovno tijelo satkano od vjere. Da bi išta radili u životu, potrebna nam je vjera. Također si u ovom koraku posvjestim svoje osnovne duhovne organe, a to su: savjest, slobodna volja, kreativnost i dostojanstvo. Ja sam također voljeno Božje dijete i kada to znam, moje je dostojanstvo potpuno. Ja sam i moja domovina, moja obitelj, moji prijatelji. Ne znam to objasniti. Moje dužnosti, i to sam ja. Moj život ima smisao, a to je sebedarje, to su moji bližnji i moj Bog. I ima nešto sveto u meni, a to je Duh Sveti. Onaj dah koji je Bog udahnuo Adamu i Evi u početku, Ruah. Taj dah mene čini živim, i živi u meni.

 

Drugi korak je osluškivanje. Tek nakon što sam se sabrao, mogu čuti što mi Bog govori. Tu se pitam pitanje: kamo ja idem? Što ja želim biti? Tada mi Duh Sveti odgovara konkretno za dan u kojem se nalazim, kroz moju čežnju da budem rajski čovjek, vrhunski student, vrhunski prijatelj, vrhunski darivatelj sebe, vrhunski nasljedovatelj Krista, vrhunski brat, sin, itd. U svemu što radim želim biti vrhunski. Tada se u meni javlja poniznost, jer vidim da sam još daleko od tih vrhunskih ciljeva koje ću postići tek u raju, ali samim time što vjerujem da mogu biti vrhunski, ja zaista postajem vrhunski, rajski.

 

I treće  je jednostavno da molim ono što mi treba kako bih postigao ove ciljeve koje želim. Ako želim biti vrhunski student, tada molim za marljivost, ako želim nasljedovati Krista, molim za mudrost i razumijevanje Njegove Riječi, ako želim biti vrhunski prijatelj molim za ljubav prema prijateljima, itd.

 

I tada se čitavo moje biće uz Božju pomoć i podršku kreće k tim ciljevima na koje me Duh Sveti uputio i koje me ispunjavaju kao čovjeka. Ustajem, zahvalim Bogu i počnem raditi ono što sam već isplanirao raditi u danu.

 D.P.

Preporučeno

Leave a Comment