Svjedočanstva: Humor i ispiti

by admin
 
 

Smatram da je ova duhovna obnova na svakog  drugačije djelovala, ali vjerujem da su svi jako ispunjeni i zadovoljni… Osobno mi je djelovala kao poticaj i podloga za daljnji razvitak…… Na ovoj duhovnoj obnovi sam utvrdila svoju vjeru i podsjetila se da je snagom vjere moguće nadvladati sve poteškoće s kojima se susrećemo u svakodnevnom životu.

 

Skupila sam snagu za dalje, napunila baterije da tako ispunjena i potaknuta mogu koračati prema ispitima kroz smijeh… Razišli smo se  pjesmom i osmijehom na licu!!

 

 

 

A.B.

 

 

 

 

  

Kakvu korist ima čovjek od toga ako se brine! Nije li Bog sam rekao da sve brige njemu prepustimo!?

 

Kako je započela veljača sve se više u zraku osjeća taj „negativni miris“. Način na koji se može čovjek probijati, u ovom slučaju student, kroz takav zrak je da obnovi svoj duh. Duhovna obnova je jedan od najbolji načina. Tako je 2.2.2011. održana jedna vrlo poticajna obnova sa dozom humora.

 

 

 

Toliko bitnih riječi da ne znaš koju bi prije upio u svoje moždane vijuge.

 

 

 

Pater Arek je naveo 13 točaka koje glase ovako:

 

1.     Nitko od nas ne smije komplicirati svoju egzistenciju. Svaki čovjek pripada Bogu. Sretan je onaj koji zna odakle je, kamo ide i tko je. Ponekad se brinemo za sitnice, a u opasnosti ostaje naš sav život.

 

2.     Skini nogu s gasa, dosta brzine, možeš ispasti s ceste. Onaj koji stalno negdje žuri, rastrgan je na sve strane. Ali nikad nije radostan. Takav čovjek ne može se susresti sam sa sobom.

 

3.     Promijeni naočale. U svakom čovjeku postoji dobra strana. Čovjek nije zao. Samo ponekad  mora promijeniti naočale. Pogledaj svoje kolege, profesore, ispite drugim očima. Budi filozof „dobrog oka“, odnosno dobroga pogleda.

 

4.     Bori se protiv ljubomore

 

5.     Ako osjećaš velike brige i napor, priđi njima s humorom. Ne radi se o lakoumnosti i neodgovornosti. Radi se o shvaćanju sebe i svojih ograničenosti u kontekstu vica.

 

6.     Izbjegavaj zatvorenosti u sebe i samotovanja koje dolaze iz krivica, ponekad lažnih, a ponekad opravdanih. Pomri se s Bogom i drugim ljudima kako bi mir ušao u tvoje srce.

 

7.     Budi optimist! Ne sažaljavaj se nad sobom.

 

8.     Okani se dosade! Dosada je smrtni neprijatelj radosti.

 

9.     Potrebna ti je njega karaktera! Svoj karakter, ne tuđi, moraš svakodnevno vježbati.

 

10.  Pripazi na svoj rječnik. Riječi imaju tu vlastitost da mogu nekoga učiniti sretnim ili suprotno. Jedna riječ može nekoga uništiti ili pak izgraditi.

 

11.  Imaj radosnu savjest!

 

12.  Uspavaj svoju oholost. Budi ponizan.

 

13.  Najveći temelj radosti je Bog. Papa Ivan XXII. rekao je da „tajna sreće nalazi se u tome da dozvolimo Bogu nositi nas.

 

  

 

13 stavaka koji mi svaki minut nakon duhovne obnove odzvanjaju u glavi.  Da većina studenata obrati pažnju na ove riječi iz stavaka koliko bi lakše kročila u novi dan, kako bi imala drugačije poglede već sljedeće jutro! Koliko bi postali hrabriji i ponosniji. Shvatili bi što je vrijedno oko njih i čemu se trebaju okrenuti. Kajanje je najbolja potvrđena dijagnoza koja govori da se nešto mora promijeniti,ispraviti.

 

 

 

Evo ti lijek sa 13 razmišljanja, primijeniš li već jedno , osjećat ćeš se bolje. 🙂

 

 

 

T.P.

 

Preporučeno

Leave a Comment