Duhovno – rekreacijski izlet u Đakovačku Breznicu i svetište na Ovčari

by abuzgo

U srijedu 1.5.2019. na blagdan sv. Josipa Radnika studenti iz Osijeka skupa sa zajednicom Bogoslovnog sjemeništa iz Đakova, studentskim kapelanima i poglavarima sjemeništa posjetili su samostan sestara karmelićanki u Đakovačkoj Breznici.
Po dolasku u samostan sestre su zamolile mlade da kratko predstave pastoral studenata i aktivnosti koje postoje u okviru istoga. Nakon toga sestre su iznijele povijest samog reda, kako je i zašto nastao, kako se širio apostolat u Hrvatskoj i drugo. Molitva, rad, šutnja i askeza koji su glavna obilježja reda, služe sjedinjenju s Kristom, ali i svijetom, od kojega su fizički odvojene, ali u kojemu su prisutne neprestanom molitvom. Sestre su potom odgovarale na pitanja koja su mladi postavili, njihovom dnevnom rasporedu, odluci ući u takav samostan, kušnjama koje možda proživljavaju i u samostanu.
Uslijedila je sveta misa koju je u predvodio studentski kapelan vlč. Mario Žigman, a propovijedao je vlč. Davor Vuković, sveučilišni kapelan. U koncelebraciji su bili prof. dr. Stjepan Radić, vlč. Krešimir Čutura, preč. Mato Gašparović, redom rektor, vicerektor i ekonom Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu te vlč. Miro Tomas misnik u karmelićanskom samostanu te župnik u Levanjskoj Varoši.
„Radosni smo danas jer smo ovdje na mjestu molitve, kontemplacije, meditacije i uranjanja u živog Boga. Bog i njegova providnost nas je okupila, karmelićansku zajednicu, bogoslove i studentsku zajednicu. Breznica i Ovčara, naš je svojevrsni Emaus u kojem susrećemo Uskrsnuloga i dijelimo svoju radost. Taj događaj Uskrsnuća koji ovih dana slavimo potvrđuje pobjedu Božje istinitosti i velike ljubavi prema nama jer Bog daje svog sina za spas i obnovu čovjeka. Plodovi uskrsnuća: radost, nada, mir i praštanje pomažu nam da u nama, već sada na zemlji, jer vjerujemo u Boga, struji vječni život. Svatko na svoj način, u svom pozivu i poslanju, sa svim grešnostima i ograničenostima pozvan je stoga iznova se otvarati Bogu te svjedočiti i živjeti iz te vjere.“ rekao je vlč. Vuković u prvom dijelu svoje propovijedi osvrćući se na Uskrsno vrijeme u kojem se nalazimo.
U drugom dijelu propovijedi vlč. Vuković istaknuo je odgovornost, hrabrost, nježnost i suosjećanje, odlike sv. Josipa Radnika čiji blagdan slavimo koje su i nama putokaz za potpuniji život. Šutnja Svetog Pisma upućuje nas i otkriva nam da trebamo pogledati njegova djela i stav, usporediti ih s našom današnjom komunikacijom, koja je često prenatrpana mnoštvom riječi. Rad, koji je bio utkan i u svakodnevnicu sv. Obitelji, vrijedi i nama, koji živimo u potrošačkom društvu, društvu zabave i ugode, biti poticaj za bolje ostvarivanje svijeta oko sebe i vršenje sustvarateljske uloge po tom istom radu. „Puno truda utkano je u svaki veći rezultat, kao znanstvenik, sportaš, umjetnik. Radom se može i manipulirati, iskorištavati čovjeka, prekovremeno, poniženo, neplaćeno. Ipak, treba se uprljati i umoriti, u službi u kojoj se nalazimo mučiti se i truditi. Po uzoru na svetog Benedikta, moliti i raditi, a onda tome dodati zdravu i primjerenu dokolicu, koja proizlazi tek iz zdrave molitve i rada. Trebamo biti predani obavezama i marljivo ih i s ljubavlju izvršavajući, biti sol i kvasac ovome svijetu, svijetu, kojeg Isus nije osudio, nego svijetu za kojeg je Isus sebe dao.“ Zaključio je propovjednik.
Nakon završetka mise studenti i bogoslovi ostali su u osobnom razgovoru sa sestrama izmjenjujući svoja životna iskustva i moleći za svoje potrebe.
Drugi dio dana proveden je u Svetištu Božanskog Milosrđa na Ovčari gdje je uz molitvu, ručak, razgovor, druženje i sport bila prilika za međusobno upoznavanje mladih iz Osijeka s bogoslovima, ali i međusobno.

Preporučeno