Plava crta
Srijeda, 13.03.2019.

Facebook Facebook

Share
Like

U utorak 12.3.2019. u župi sv. Ćirila i Metoda u Osijeku vlč. Luka Ivković, župni vikar istoimene župe, predvodio je I. korizmeni seminar za studente. Uvodeći u temu Duhovnog boja vlč. Luka postavio je pitanje što se to nalazi u čovjeku kako bi mogao prebroditi neke teške životne trenutke, razdiranja, smrt dragih osoba, grešno stanje, grižnju savjesti i drugo.
Odgovor se pronalazi jedino u suživotu s Bogom. Naš bi život bio suviše lagano da nema napasti i Sotone koji naš želi odvojiti od Boga i jedni od drugih, potičući nas da griješimo. Upravo u tom sukobu u kojem nas istovremeno žele Bog i milost te Sotona i grešnost, nalazi se čovjek u duhovnom boju. Čovjek ima u toj borbi ima punu slobodu izabrati kojim putem želi ići.
Savršen duhovni život sastoji se u suživotu s Krstom, sakramentalnom životu, žrtvovanju za druge, prihvaćanju svoje neznatnosti, ograničenosti, grešnosti, molitvi i činjenjem dobrih djela. Nije to skup nekih pravila koje treba poštovati, mnoštvo molitava koje trebamo izgovoriti ili često pohađanje Crkve. Duhovni život također nije u zajedničkoj molitvi, šutnji i obdržavanju discipline. To su samo sredstva tog savršenstva koja su poželjna i korisna u duhovnom rastu, ali kako bi samo Božja slava bila ta zbog koje nešto činimo. Nužno je pripraviti dušu na ovu borbu. Na tom putu čeka nas neprestana borba protiv samog sebe i svojih strasti. Najveća pomoć za pobjedu u tom boju mogu nam biti nepouzdavanje u nas same, pouzdanje u Boga, vježba i molitva.
Zbog svoje iskvarene naravi razvijamo poštovanje prema nama samima, isprazno se uzdamo u naše snage. Na takav način nećemo nadvladati ni najmanji problem. Svaka milost dolazi od Boga, a od nas i naše sile ne može doći ništa dobro. Nužna je svjesnost sama sebe kako bi u osobnoj molitvi mogli biti spremni upoznavati vlastitu bijedu i sklonosti grijehu te prepoznati u kojim situacijama upadamo u zamke ići samo svojim snagama. Jedino je Bog taj koji je dostatan, koji nam može pomoći i u čije pouzdanje trebamo staviti sve što želimo. Također, potrebno se vježbati u svemu, prosvjetljujući svoj razum razmatranjem Svetog pisma, čitanjem duhovnog štiva, čuvajući se na taj način i neznanja. U molitvi ćemo pak uvidjeti i razlučiti dobro koje nam je nužno za očišćenje duše, ali ćemo se također i prisjećati Božjih dobročinstava što nam pomaže biti zahvalni.
Grijeh i svjetovnost su ono što nas vuče, ali je na nama koliko ćemo se predavati i puštati Boga u svoj život, koliko ćemo se trsiti udaljiti sve ono što nas odvaja od Boga te vježbati se u krepostima i sve začiniti neizostavnom molitvom. Zahvalimo Gospodinu za svaki onaj put kada smo uspjeli nadvladati poteškoće i kušnje toga dana.
Nakon izlaganja seminara vlč. Luka vodio je razmatranje pred križem uz meditacije i pjesme Duhos banda.

Anamarija Buzgo

Srijeda, 13.03.2019.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
24
sij
2020

„Tko sam ne gori ljubavlju, ne može ljubavlju zapaliti drugoga”

Hladna studena večer podsjeća nas na zimsku idilu uz večernji ugođaj u dnevnoj sobi. Da…

Plava crta
23
sij
2020

Svjedočanstvo o Božjoj brizi

Hvaljen Isus! Moje ime je Kristina, imam 25 godina i odrasla sam u jednom malom…

Plava crta
20
sij
2020

Zaslužuješ bolji dio

Nema onoga tko voli nešto što je nekvalitetno, loše ili možda neprimjereno. Čovjek je biće…

Plava crta
24
kol
2019

Slobodni u zahvalnosti

Često se, u životu vjernika, dogodi da se srce naveže na različite molbe i prošnje,…

Plava crta
DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.