Plava crta
Srijeda, 20.03.2019.

Facebook Facebook

Share
Like

U utorak 19.3.2019. vlč. Ante Lučić, župni vikar donjogradske župe Preslavnog Imena Marijina predvodio je II. korizmeni seminar za studente u župi sv. Ćirila i Metoda u Osijeku koji je tematski bio usmjeren na „Sakrament uskrsnuća – ispovijed“.
Uvodeći u temu, vlč. Lučić je nakon čitanja ulomka o prvom čovjekovom grijehu iz Post 2,7 – 3,10 tumačio shvaćanje grijeha koji nigdje nije tako ozbiljno prikazan kao u tom tekstu. Čovjek, koji je bio toliko blagoslovljen u raju, ipak želi stablo spoznaje dobra i zla. U biblijskom smislu spoznati znači ujedniti, sjediniti se s predmetom spoznaje, ne samo intelektualno, nego i činiti jedno i s dobrim i sa zlim. Time čovjek postaje razdijeljen u sebi i lišen slobode, a Bog želi da čovjek ostane slobodan.
Sotona je pak htio biti Bog, on je zlo u sebi samome i najviše se udaljio od Boga. Inteligentniji je od nas i njegov cilj je isti, varka da pomislimo da smo mi bogovi. Prije grijeha sve je razumno, dobro, lijepo i moderno, ali tek nam se poslije učinjenog grijeha otvaraju oči, a tada je već kasno. Jedan grijeh navlači drugi, kao vrtlog koji polagano raste, lagan na početku, a dalje sve brži i dublji. Svakim takvim stanjem opterećenosti grijehom u čovjeku nestaje dobrote, plemenitosti, topline i ljubavi.
Što grijeh jest, a što nije prosuđuje svatko u svojoj savjesti. U toj dubini čovjek otrkiva zakon kojeg on sam sebi ne daje, ali kojemu se mora pokoravati. Taj glas savjesti koji jasno odzvanja u intimnosti našeg srca poziva ga da ljubi, a izbjegava zlo. Savjest je osobno dana svakom pojedincu, i vjerniku i nevjerniku. Zdrav i zreo čovjek osjeti razliku u svojoj savjesti u onome što on jest i onome što bi trebao i mogao biti. Svatko je od nas opet podložan grijehu, iz kojeg nas vadi samo onaj jači od čovjeka i grijeha.Bog ne ostavlja čovjeka samog i daje mu lijek za njegovu dušu, svetu ispovijed. Potrebno je stati pred Gospodina sa svojom istinom bez šminkanja i prikrivanja. Upitan sjeća li se grijeha ljudi koje ispovijeda vlč. Lučić pojašnjava da grijeh nije tako impresivan da bi ga pamtio, više je nalik na smeće pa se slobodno želi nazivati smetlarom. Kad se navikneš iznositi smeće to prestane biti nešto pamtljivo. Doživljavajući ispovijed s obe strane ističe da je i svećenicima poznat osjećaj muke i teškoće grijeha pri pristupanju ispovijedi, ali i milost koju zadobivaju kao svjedoci pomirenja čovjeka i Boga.
„U ispovijedi se događa duhovno uskrsnuće svakoga vjernika i svatko zaslužuje taj novi početak koliko god teške grijehe učinio. Isusova poruka je jasna, on nas oslobađa i nikad se ne umara opraštati. Naš je život neprestano ponovno ustajanje iznova i nastavljanje puta. Budemo li ostajali na podu bit će nam sve teže, a i nismo stvoreni da bi bili na podu. A kad padamo, uvijek je ljepše pasti na koljena.“ zaključio je vlč. Lučić.
Susret je završen klanjanjem pred križem uz prigodnu meditaciju.

Anamarija Buzgo

Srijeda, 20.03.2019.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
4
lis
2018

Iskustvo Čiste desetke

Potaknuta molitvom, htjela bih s vama podijeliti svoje iskustvo s katehezama Čiste desetke koje su…

Plava crta
12
kol
2018

Kruh koji nije samo za čistunce (Iv 6,41-51)

Ako si umoran i kažeš to više nije za mene. Bože uzmi me k sebi…

Plava crta
26
ožu
2018

V. korizmeni seminar: ” Zauvijek mlad”

U utorak 20. ožujka 2018. u crkvi sv. Ćirila i Metoda održan je V. korizmeni…

Plava crta
11
ožu
2018

Zapitaj se 4. korizmene nedjelje

Iv 3,14-21 Reče Isus Nikodemu: »Kao što je Mojsije podigao zmiju u pustinji, tako ima…

Plava crta
DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.