Korizmeni seminar – „Križ – ateistima zatupljenost, agnosticima nepromišljenost, nama sve“

by abuzgo

U utorak 9.4. 2019. održan je posljednji studentski korizmeni seminar kojeg je predvodio vlč. Božidar Nađ, župni vikar Župe Uzvišenja Svetog Križa u osječkoj Retfali. Svoju temu pod naslovom: „ Križ – ateistima zatupljenost, agnosticima nepromišljenost, nama sve“ temeljio je na riječima svetog Pavla upućenima zajednici u Korintu: „Jer i Židovi znake ištu i Grci mudrost traže, a mi propovijedamo Krista raspetoga: Židovima sablazan, poganima ludost, pozvanima pak – i Židovima i Grcima – Krista, Božju snagu i Božju mudrost.“ (1 Kor 1, 22-24).
Pojašnjavajući žašto je ludost i sablazan vlč. Nađ istaknuo je nekoliko bitnih povijesnih činjenica o razapinjanju. Korint je u to vrijeme bio grad znanja i mudrosti, gdje su se sva rješenja tražila u filozofiji i znanosti. Kad im Pavao nudi rješenje na križu u Isusu za njih je to velika ludost jer je tako pojednostavljeno, a sablazan zbog svoje brutalnosti. Kako bi razumjeli brutalnost križa, potrebnio je razumjeti i povijest razapinjanja. To oruđe mučenja koje je poteklo od Barbara, rimske su vlasti preuzele za kažnjavanje najgorih zočinaca i neprijatelja. Na taj su način zastrašivali i kažnjavali najgore kriminalce i ubojice, ujedno štiteći rimske građane od istoga. O brutalnosti kažnjavanja stoji u povijesnim spisima kako je Tit dao razapeti 800 farizeja ispred njihovih žena i djece što se jako urezalo u židovsko sjećanje i potaknulo sablazan križa.
Objašnjavajući današnji pogled na križ vlč. Nađ ističe i pojašnjava stavove ateista i agnostika i u čemu su pogrešni. Mnogi koji se danas deklariraju kao ateisti, zapravo to nisu, nego su u stvari lijeni, ljuti ili u strahu. Lijeni su oni kojima se neda ići nedjeljom na misu i živjeti sakramentalno svoju vjeru. Ljuti su oni koji o svojoj religiji čitaju samo s portala koji namjerno iznose negativne stvari. Takvi najčešće nikada nisu proučili neki kršćanski portal, potrudili se poslušati i primijeniti propovijed na svoj život, ionako sve već znajući, nisu čitali neku teološku knjigu i slično. Oni koji se boje vjerojatno su u društvu u kojem većina nema veze s Crkvom te se ni sami ne želi aktivirati, bojeći se što će oni onda reći, hoće li ga osuđivati ili gledati s prijezirom. Dakle, sve je to daleko od ateizma te danas ima jako malo ljudi koji su doista ateisti, onih koji su se načitali teoloških knjiga, istražili pa zaključili da ne vjeruju.
Tumačeći stavove agnostika vlč. Nađ je rekao: „Agnosticima je pak sve relativno, a nije tako. Da Boga ne možemo do kraja spoznati, to stoji, ali spoznati njegovu opstojnost možemo. Bog prilazi čovjeku na različite načine i objavljuje se. Postoje pitanja na koje nikada nećemo znati odgovore i nepostojanje apsolutne istine također stoji, ali odgovore na važna i potrebna životna pitanja smo dobili, druga je stvar što se nekima to ne sviđa. Oni osjete čežnju za Bogom, ali se nisu odvažili na skok vjere, nisu upoznali Crkvu do kraja. Mi smo nepromišljeni jer smo se na temelju Božje objave, svetog pisma, sakramenata i svetaca odlučili za kršćanstvo, ali oni koji vjeruju da postoji nešto, a ne znaju što, su promišljeni…“
Zašto je nama križ sve?
Apostoli su po Isusovim djelima, riječima, druženjem shvatili tko je on. Vidjeli su da nije loše činio, da nije prevarant, znali su da je nevin i kako je lažno osuđen, da podnosi patnju i muku zbog nas. „On uzima križ cijelog svijeta od kojeg ne bježi i ne odustaje, po kojima smo mi dobili otkupljene grijeha. Zašto je to važno? Mi smo natovarili i nataložili toliko grijeha i nije postojao realan izlaz i netko tko bi to mogao obrisati i izliječiti, osim onoga koji grijeha nema.
Bog se ograničava, uzima ljudsko tijelo, dopušta toliku muku i pljuvanje kao da je kriv za sve loše u životu. Ali da nije to učinio, ne bi bili otkupljeni i ne bi znali da postoji nešto bolje. Krist nas stoga poziva na obraćenje znajući što je pakao i što nas čeka. Život koji imamo je samo jedan i jedina šansa. Trebamo ga stoga iskoristiti kao ulaznicu za raj, stanje vječne sreće, mira i ljubavi. Ničega toga ne bi bilo da Krist nije prihvatio križ, ograničenje, batine, osudu, Božju volju. Zato je nama križ sve.“ zaključio je predavač.
Nakon izlaganja teme uslijedila je prilika za osobnom molitvom pred križem koji je postavljen ispred oltara.
Anamarija Buzgo

Preporučeno