Misa zahvalnica za kraj akademske godine na osječkom Sveučilištu

by abuzgo

Na svetkovinu Duhova u osječkoj konkatedrali slavljena je misa zahvalnica za proteklu akademsku godinu na Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku, koju je predvodio dekan KBF-a u Đakovu, prof. dr. sc. Vladimir Dugalić. Koncelebrirali su domaći župnik mons. Adam Bernatović, sveučilišni kapelan dr. sc. Davor Vuković, studentski kapelan vlč. Mario Žigman, rektor Bogoslovnog sjemeništa i profesor KBF-a u Đakovu dr. sc. Stjepan Radić te umirovljeni svećenik vlč. Vlado Mikrut.

Na početku slavlja dekan Dugalić pozdravio je okupljene članove akademske zajednice te svima približio poruku Evanđelja. Istaknuo je kako je Pedesetnica prvotno bila sjećanje na sklapanje Saveza s Bogom, sjećanje na oslobođenje iz ropstva, a danas je ona slika novog saveza. „Duh Božji dolazi kad su, kako nam čitanje Djela apostolskih donosi – svi bili zajedno, na jednome mjestu, baš kao i u trenucima posljednje večere. Ipak, sad je među apostolima vladao strah i nesigurnost. Nakon silaska Duha Svetoga u obliku ognjenih jezika događa se prevrat situacije – apostoli su oslobođeni straha i odlaze razglašavati veličanstvena djela Božja govoreći na različitim jezicima. Susret s Duhom Božjim preobražava njihov život i potvrđuje Isusovo obećanja iz Evanđelja po Ivanu (14, 26): „Branitelj – Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh.“. Isus ih ne ostavlja same, dapače, On ponovno dolazi k njima i ohrabruje ih na život u slobodi i radosti djece Božje“, rekao je propovjednik.

Okupljenima je posvijestio kako darovi Duha Svetoga i danas za svakoga imaju preobražavajuće djelovanje – mijenjaju srce i oblikuju život. Mudrost, znanje, savjet i razum učvršćuju ostala tri dara i posebno su važni u našoj potrazi za istinom, u proučavanju i studiranju. Oni nam pomažu da stvari koje istražujemo možemo razmatrati iz perspektive vjere, rekao je mons. Dugalić te dodao kako ova svetkovina na poseban način budi iz sigurne zone komfora i gura izvan vlastitih granica.

„Duh Božji je doista pokretač, Isusova prisutnost u svakom vremenu i srce Crkve. On nas šalje na mjesta na koja s vlastitim ograničenjima ne bismo bili spremni poći. Njegova snaga je čudesna i očituje se u životu svih onih koji su ga po sakramentima krštenja i svete potvrde primili. Neka nam Gospodin svima zajedno pomogne da iskoristimo puninu tih darova za ono što je naumio s nama“, zaključio je u propovijedi mons. Dugalić. Iva Jurčević

Preporučeno