Plava crta
Srijeda, 27.03.2019.

Facebook Facebook

Share
Like

U utorak, 26. ožujka u župnoj crkvi sv. Ćirila i Metoda u Osijeku u sklopu studentske mise posljednjeg utorka u mjesecu održan je i duhovni susret osječke regije KMNL-a. Misu, a potom i euharistijsko klanjanje, predvodio je vlč. Mario Žigman, nadbiskupijski povjerenik za pastoral mladih i studentski kapelan.

Uvodeći u misno slavlje tijekom kojega se promišljalo na temu „Otajstva Božje šutnje“, citirao je sv. Ignacija Antiohijskog koji kaže da je bolje šutjeti i biti kršćanin, nego li govoriti a ne biti. U svojoj propovijedi vlč. Žigman je progovorio o današnjem pogledu na šutnju i njoj oprečnom govoru s mnoštvom riječi: „Toliko smo okruženi raznim sredstvima komunikacije i u toj buci oko nas možemo se zapitati kako uopće shvatiti otajstvo Božje šutnje. On je onaj koji drugačije djeluje nego što to mi uobičajeno očekujemo. Bog govori svojom šutnjom. Ona također može biti čovjeku prijekor i poziv na obraćenje kako bi se ponovno vratio u zajedništvo s Bogom. Posebno kada nas zadese neke prirodne nepogode u kojima strada velik broj ljudi, mnogi se odmah pitaju zašto Bog tada šuti, zašto su baš ti ljudi nastradali? Augustin će reći da zlo ne postoji, nego je to samo manjak dobra, dok je za moralno zlo odgovoran sam čovjek koji je u svojoj slobodi i izboru zastranio od pravoga puta.“ Uspoređujući primjer majke čije se dijete drogira, a nju boli taj djetetov odabir krivog puta, s Bogom – vlč. Žigman pojasnio je kako u svim teškim situacijama On zajedno s nama trpi. Bog trpi jer mi izabiremo krivi put stavljajući ga po strani.

„Ako ponekad pomislimo da Bog šuti jer ga ne zanimamo, trebamo se prepustiti molitvi i djelovanju Duha Božjega kako bi prihvaćajući to otajstvo šutnje iskazali čin predanja Bogu i vjeru da to trpljenje ima spasonosnu dimenziju. On nas katkad podiže na križ, ostavljajući nas prividno same kako bi rasli kroz iskušenja. Krist, koji je sam osjetio odbačenost i napuštenost ljudi, po svome nas križu uči da je u tim trenucima kada Bog šuti, on nama najbliži“, zaključio je vlč. Žigman. Nakon euharistijskog klanjanja po završetku mise uslijedilo je zajedničko fotografiranje sudionika KMNL-a te druženje u prostoru Župe.
Anamarija Buzgo

Srijeda, 27.03.2019.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
15
lip
2020

Misa zahvalnica za kraj akademske godine 2019./2020.

U nedjelju, 14. lipnja 2020. godine u osječkoj konkatedrali slavljena je svečana misa zahvalnica uz…

Plava crta
21
sij
2020

Gostovanje u emisiji Izvor istine

U nedjelju, 19. siječnja 2020.  u Teološkom uhu vjerske radijske emisije Izvor istine koja se…

Plava crta
14
lis
2019

Misa zaziva Duha Svetoga uz početak akademske godine

U nedjelju 13.listopada 2019. u osječkoj je konkatedrali slavljena Misa zaziva Duha Svetoga uz početak…

Plava crta
2
ožu
2019

Prvi petak u ožujku

U petak 1.3.2019. na prvi petak u mjesecu slavili smo zajedničku svetu misu u našoj…

Plava crta
DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.