Tribina o metodama prirodnog planiranja obitelji

by abuzgo

U prostorijama Vikarijata u Osijeku održana je u subotu, 9. ožujka 2019. tribina i radionica Metode prirodnog planiranja obitelji na koju se okupilo pedesetak studenata, ali i mladih bračnih parova. U ime Udruge Duhos i Nadbiskupijskog ureda za pastoral mladih, izv.prof.dr.sc. Suzanu Vuletić i sve prisutne pozdravio je sveučilišni kapelan dr. Davor Vuković, a kasnije se susretu pridružio i studentski kapelan vlč. Mario Žigman.

Predavačica je na početku istaknula kako je spolnost jedna od najljepše darovanih životnih datosti čovjeku, no istovremeno i jedna od najrizičnijih za zdravlje, u smislu opasnih posljedica uporabe kontracepcije, intercepcije, kontragestacije, pobačaja i ostalih neželjenih situacija promiskuiteta, zastranjenja spolne orijentacije i niza drugih seksualnih devijacija.

U uvodnom je izlaganju prof. Vuletić nastojala prikazati da se u okvirima današnje subkulture sve više izobličuje pravo značenje ljudske spolnosti isključivo liberalnim, materijalističkim i hedonističkim odnosom prema seksualnosti, koji se svodi na čistu tjelesnost, kojima se narušava urođeni stid, što osobu dovodi do ravnodušnosti prema istinskim vrijednostima ljubavi. Pritom dolazi i do promjene moralne prosudbe, te gubljenja osjećaja za istinski humano, vrijedno, autentično i intimno.

Liberalizaciji seksualnosti znatno su pridonijeli i napredci farmakološko-biomedicinskih znanosti koji su omogućili da se slobodna ljubav promovira protunatalnom politikom «kontraceptivnog mentaliteta», budući da moderni trendovi odbijaju stav crkvenog učiteljstva o regulaciji bračne plodnosti u smislu jedinstva sjedinjenja i otvorenosti začeću. Stoga, da bi se u spolnosti istinski uživalo, potrebno je ispravno vrijednosno postavljanje bračne intimnosti primjenom prirodnih metoda planiranja obitelji.

Nakon predavanja, polaznici su u radionici imali priliku uvježbavati konkretne primjere metoda prirodnog planiranja obitelji praćenjem raznih varijacija ciklusa prema Billingsovoj ovulacijskoj metodi, sustavom skrbi o plodnosti FertilityCare i prema smjernicama programa cjelovitog spolnog odgoja – Teen STAR. Susret je zaključen poticajnim na primjenu ove metode koja doprinosi  bračnom zajedništvu obogaćujući ga vrijednostima nježnosti, dijaloga, međusobne zaštite i veće bračne odgovornosti.
Iva Jurčević

Preporučeno