Plava crta
Četvrtak, 12.03.2020.

Facebook Facebook

Share
Like

U utorak, 10. ožujka u Župi svetog Ćirila i Metoda u Osijeku, vlč. Matej Glavica, župnik u Petrijevcima, predvodio je drugi korizmeni seminar za studente i mlade. Tema je bila „Isus = križ“, koja pripada nizu korizmenih seminara pod geslom „U korizmenoj školi Ljubavi“.

Vlč. Glavica skrenuo je pozornost na to da mi ljudi ponekad želimo slijediti Isusa bez križa, a moramo shvatiti da Isus i križ idu zajedno. Kako bi što bolje objasnio mladima kako je Krist spasio sve ljude svojom smrću na križu, predstavio je „dekalog križa“, tj. deset pogleda na križ i kako on sam doživljava otajstvo križa. Prvo je naveo kako je križ učionica ljubavi. Govorio je da moramo ljubiti jedni druge kako Isus ljubi nas, živjeti onako kako Isus želi. Predavač je pozvao na spremnost podmetanja leđa kad je riječ o križu drugoga i na strpljivost u nošenju vlastitog. Drugi pogled na križ je gledajući ga kao znak spasenja, koji treba svakoga podsjetiti na cijenu kojom je svaki čovjek otkupljen. Križ, nas dakle podsjeća na spasenje i život vječni koji nam je svima dan– znak spasenja svakoga čovjeka. Treći pogled na križ je kao na putokaz.

Vlč. Glavica je pozvao studente i mlade da se odvaže ići putem na koji ih Isus zove, i da se ne boje, pošto ih križ i usmjerava na pravi put. Nadalje, križ je poziv za nasljedovanje i po nošenju križa čovjek nasljeduje Isusa – to je četvrti pogled na križ. Vlč. Glavica naglasak je stavio na činjenicu kako je Isus čovjeku najbliži kada nosi križ, što je i peti pogled na križ – onaj koji povezuje Nebo i zemlju, a: „U središtu križa, našem srcu, čovjek je pozvan na susret s Bogom. Imajući to na umu, treba biti svjestan da je križ i neizmjerna utjeha u životu čovjeka“, rekao je vlč. Glavica. Nadalje je napomenuo kako čovjek često puta promatra ono negativno u životu, zanemarujući sve dobro, pozitivni i vedro – što je i šesti način gledanja križa. U tom smislu, križ je svjedok nade jer: „Koliko god bio čovjek ispunjen kušnjama i problemima, on ne smije gubiti nadu, baš zbog toga što je Isus rekao da će, kada bude uzdignut, privući sve k sebi. Treba biti ustrajan u življenju poput Isusa i gledati križ kao simbol pobjede, što je ujedno i osmi pogled na križ“, nastavio je predavač, podsjećajući kako je upravo Đavao pobijeđen u znaku križa, te onaj koji je s Kristom pobjeđuje. Navodeći deveti pogled na križ, vlč. Glavica pozvao je studente i mlade da im križ bude ideal. Rekao je kako bez križa nema Neba, te bi zbog toga čovjek morao biti oduševljen križem, pošto je Nebo cilj života. Na kraju je ostao deseti pogled na križ kao na blagoslov, čega čovjek treba biti svjestan kad na sebe stavlja znak križa. „Time osoba moli Isusa da mu prosvijetli pamet, dotakne srce i proslavi se u radu ruku čovjekovih“, zaključio je vlč. Glavica.

Nakon seminara uslijedilo je klanjanje pred križem u molitvi, za prihvaćanja osobnih križeva i hoda za Gospodinom. Po završetku klanjanja, Antonio Rendulić, student 5. godine na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, posvjedočio je zbog čega se priključio Duhos bandu, govorio je o važnosti molitve te na kraju pozvao sve studente i mlade da stave na raspolaganje i svoje talente.

Korizmeni seminari nastavljaju se u utorak, 17. ožujka kada će doc. dr. sc. Josip Bošnjaković, psihoterapeut, govoriti na temu „Kako biti najveći student?“.
Sandra Naletilić

Četvrtak, 12.03.2020.
Facebook Facebook
Share
Like

Povezani članci

Plava crta
28
ožu
2020

Snaga križa

Draga mladosti, Promatrajući križ, ako mu pristupamo površno, ne možemo pronaći ništa što bi nas…

Plava crta
5
ožu
2020

1. korizmeni seminar – Božja volja

U utorak, 3. ožujka 2020. u osječkoj župi sv. Ćirila i Metoda, vlč. Blaž Jokić,…

Plava crta
26
velj
2020

Najava: 15. Nadbiskupijski križni put za mlade

Ured za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije 28. ožujka organizira 15. Nadbiskupijski križni put za mlade…

Plava crta
28
srp
2019

Šalješ me

Duša moja čezne za Tobom, Gospodine!

Duša moja traži pogled Tvoj, o Bože!

Kada ću doći i lice Tvoje gledati?

A kad dođem, hoće li život moj biti dragocjen u Tvojim očima?

Hoće li ovi dani mog života biti mili Srcu Tvome, moj Gospodine?

Plava crta
DUHOVNOST OSJEČKIH STUDENATA
crta
Misija DUHOS-a je unošenje oduševljenja zdrave kršćanske duhovnosti na Sveučilište J.J. Strossmayera, promičiću vjeru i znanje kao dvije komplementarne dimezije, te duhovnost u svim aspektima suvremenog studentskog i svakodnevnog života.