Duhovne vježbe članova Udruge DUHOS

by abuzgo

U pastoralnim prostorima Nadbiskupijskog vikarijata u Osijeku od 3. do 5. prosinca o. Siniša Štambuk, DI, održao je kratke ignacijanske duhovne vježbe za članove Udruge DUHOS.

Prvoga dana o. Štambuk pojasnio je što jesu, a što nisu duhovne vježbe kako bi sudionici uklonili kriva očekivanja koja ih mogu udaljiti od kvalitetnog sudjelovanja. Istaknuo je: „Duhovne vježbe dovode čovjeka do iskustva živoga Boga i do spoznaje da Bog jest i da je djelatan u našem životu. Njihova svrha je, kako je to zapisao sv. Ignacije u DV 21, da čovjek samoga sebe pobijedi i svoj život ured, ne dajući se voditi ni od kakva nagnuća koje bi bilo neuredno. Važno je biti svjestan vlastitih neurednih sklonosti koje nas odvode od Božje volje, njezina traženja i ostvarivanja te u konačnici priječe naš duhovni rast i sazrijevanje.“ Također, o. Štambuk pojasnio je u kakvom raspoloženju treba obavljati vježbe te od kojih se elemenata sastoji svako razmatranje.

Drugoga dana ujutro, sudionici su obavili dva razmatranja o „Načelu i temelju“, a na zajedničkom susretu o. Štambuk vodio je treće razmatranje koje je bilo vezano uz pad anđela, prvi grijeh te pojedinačni grijeh svake osobe.

U subotu, posljednjeg dana duhovnih vježbi, svatko je razmatrao o osobnim grijesima pripremajući se ponajviše za sakrament ispovijedi, a potom su okupljeni zajedno prošli razmatranje o paklu te pogledali i prokomentirali film „23 minute u paklu“. Duhovne vježbe zaključene su prilikom za ispovijed.

Anamarija Buzgo

Preporučeno