1. susret za muškarce

by abuzgo

U organizaciji Udruge Duhos, a pod vodstvom povjerenika za pastoral mladih Đakovačko-osječke nadbiskupije te studentskog kapelana, vlč. Marija Žigmana održan je u subotu, 4. rujna 2021. u poslijepodnevnim satima, u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku – prvi susret za muškarce na temu „Adam – muškarac je upućen na ženu“. Nakon uvodne molitve, vlč. Žigman pojasnio je kako je smisao ovih susreta da na temelju primjera biblijskih muževa prisutni muškarci pronađu put po kojemu će pronaći svoj vlastiti identitet.

„Živimo u vremenu kada se pogrješna slika muškarca vodi po dvjema tračnicama. Na jednoj tračnici muškarca se promatra kao macho tipa koji mora razglašavati svoju muškost, pred ženama se praviti važan i busati se u prsa svojom snagom. Međutim, takvi su muškarci često plašljivi i duboko nesigurni u sebe. Druga tračnica po kojoj se pogrješno promatra muškarca je jednako tako beskorisna, a to je slika mekušca. Ova slika nastala je pod utjecajem C. G. Junga koji je rekao da muškarac treba integrirati svoju animu, odnosno svoju žensku stranu. Neki su muškarci to toliko ozbiljno shvatili da su onda zaboravili svoju muškost. Mekušac nije stvaralački tip. On nije samo ženi nezanimljiv već je i društveno sterilan“, napomenuo je povjerenik za pastoral mladih ističući kako su poticaj za ovaj susret dali sami mladići, stoga će se susretati svakoga mjeseca i promišljati o jednom biblijskom muškarcu.

„Crkva treba agresivne, borbene muškarce koji će naučiti svoju agresivnost integrirati u duhovnost“, naglasio je vlč. Žigman i istaknuo biblijski lik Adama – koji pokazuje da je muškarac upućen na ženu. „Oboje tvore unutarnje jedinstvo. Muškarac teži ženi, a žena muškarcu. Svoju potpunost on pronalazi samo onda kada stupi u dobar odnos sa ženom. Muškarac i žena se nadopunjuju. Možeš biti potpuno muškarac samo onda ako ženu priznaješ jednako dostojnom i vrijednom te kada se njome nadahnjuješ“, rekao je povjerenik Žigman i naglasio kako se Adam boji pokazati pred Bogom kakav jest – skriva se i time izriče ono bitno: „Muškarcima je često teško podnositi istinu o samima sebi i pokazati je Bogu. Radije se skrivaju iza svoje fasade… Svaki bi se muškarac pred Bogom trebao zapitati: Gdje si? Jesi li sasvim svoj? Jesi li stvarno ono što jesi? Možeš li se podnijeti takav kakav jesi? Samo ako muškarac postavi ova pitanja, može postati muškarac. Moram se prestati skrivati. U muškarca ću sazrjeti samo onda ako se usudim suočiti sa svojom golotinjom, prihvatiti sebe onakav kakav jesam – rastrgan, jak i slab, pun strasti, a istovremeno kukavica i plašljivac.“ Prisutne mladiće vlč. Žigman potaknuo je na otvorenost te su nakon kateheze ostali u izmjeni osobnih promišljanja i opuštenom druženju.

Sljedeći susret muškaraca održat će se 2. listopada, a biblijski lik kojega će prisutni razmatrati bit će Abraham.
izvor:djos.hr

Preporučeno