Drugi molitveni susret unutar novoga ciklusa “Lectio divina”

by abuzgo

U četvrtak, 7. listopada 2021. održan je u pastoralnim prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku drugi molitveno-biblijski susret unutar novoga ciklusa Lectio divina, pod vodstvom vlč. dr. Davora Vukovića, profesora fundamentalne teologije u Đakovu i sveučilišnog kapelana u Osijeku. Susret je započeo zajedničkom uvodnom molitvom. Susret su pratili i sudionici on-line, preko video veze na YouTube kanalu Duhosa. Snimka Lectio divina ostaje dostupna na YouTube kanalu Duhosa za sve zainteresirane.

Za temu susreta odabran je odlomak iz Markovog evanđelja (Mk 10, 17-31). Evanđeoski odlomak opisuje susret između Isusa i nekog čovjeka „koji imaše veliki imetak“, te progovara o opasnosti bogatstva koje može biti zaprjeka za nasljedovanje Isusa Krista. Prvi korak Lectio divina je čitanje (lectio) odabranog biblijskog teksta. Nakon čitanja uslijedilo je razmatranje (meditatio) u kojem su protumačene neke teme pročitanog ulomka.

Vlč. Vuković je istaknuo kako sva tri sinoptička evanđelja donose zgodu o susretu Isusa i bogatog čovjeka, kojega Matejevo evanđelje naziva „mladićem“, Lukino evanđelje „uglednikom“, a Marko ga jednostavno naziva „netko“. Možemo, dakle zaključiti, da je riječ o bogatom mladom ugledniku koji, osim što „vrši Božje zapovijedi od svoje mladosti“, i dalje osjeća duhovni nemir i glad te traga za dubljim duhovnim odgovorom, za vječnim životom, za Kraljevstvom Božjim. Na Isusove riječi da mu „jedno nedostaje, da sve proda i pođe za njim“, bogati mladi uglednik odlazi žalostan jer je očito bio duboko navezan na svoje bogatstvo i imetak. Tada slijedi Isusova pouka učenicima kako bogatstvo i imetak mogu biti ozbiljna zapreka spasenju, nasljedovanju Isusa, u konačnici, vječnom životu, istaknuo je dr. Vuković.

Ovdje valja jasno istaknuti kako zemaljska dobra, imetak i bogatstvo nisu zlo u sebi. No, problem nastaje, istaknuo je dr. Vuković, kada se čovjek i njegovo srce navežu na materijalna i zemaljska bogatstva, odnosno, kada čovjek svoje pouzdanje stavi u bogatstvo, a ne u Boga. U tom smislu će teško u Kraljevstvo Božje onaj koji se pouzdaje u bogatstvo, a ne u Boga; koji služi bogatstvu, a ne Bogu. Opasnost je, dakle, u unutarnjem odnosu prema bogatstvu, tj. u navezanosti i u pouzdanju u bogatstvo. Stoga smo i mi, kršćani, Isusovi učenici ovoga našega vremena, pozvani materijalnim se dobrima pravilno služiti, a za nebeskim težiti; dobra koja posjedujemo znati dijeliti s drugima, osobito s potrebitima; moliti Gospodina za duh mudrosti, da Boga i mudrost odozgor ljubimo više od žezla i prijestolja, ugleda i časti, zlata i bogatstva, zdravlja i ljepote (usp. Mudr 7, 7-11).

U razmatranje o ovim, ali i o drugim temama na temelju pročitanog odlomka, uključili su se i ostali sudionici susreta. Nakon razmatranja (meditatio), uslijedila je molitva (oratio) nadahnuta pročitanim tekstom. Nakon molitve, sudionici su ostali u tišini i kontemplaciji (contemplatio) te promišljanju o konkretnom djelovanju (actio). Susret je završen zajedničkom molitvom kojoj je prethodilo čitanje Salomonove molitve za duh mudrosti iz Knjige Mudrosti. Sljedeći Lectio divina predviđen je za četvrtak, 21. listopada 2021. u 19.30 sati u prostorima Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku.

Preporučeno