Gostujuće predavanje na temu: „Brak na papiru ili bez papira“

by abuzgo

U utorak, 7. prosinca 2021. u župi sv. Ćirila i Metoda u organizaciji udruge Duhos održano je gostujuće predavanje na temu: „Brak na papiru ili bez papira“. Gost je bio vlč. Nikola Kaurin, župni upravitelj župe sv. Marka u Trnjanima.

Susret je započeo uvodnom molitvom, a nakon molitve vlč. Kaurin započeo je s temom „Brak na papiru ili bez papira“. Na samom se početku predavanja osvrnuo na postojanost braka kao jedne od najstarijih institucija na svijetu koja je prisutna u svim kulturama i nacijama. Brak se definira kao zakonom uređena životna zajednica muškarca i žene. Upravo iz tog razloga vlč. Kaurin naglašava kako se brak bez papira, odnosno pravnog dokumenta, ne može nazvati brakom. Naglasio je kako za svakog kršćanina postoje tri opcije, a to su ženidba, duhovni poziv ili samački život. Nadalje, osvrnuo se na važnost sakramenta ženidbe kod kršćana kao sredstvo kojim se postiže spasenje i koje bi trebalo biti važnije od braka kao institucije. Vlč. Kaurin je također napomenuo kako se danas često olako ulazi u brak te se ne shvaća prava vrijednost sakramenta ženidbe. Kao temelj braka, izdvojio je dobru komunikaciju između supružnika. Isto tako, naglasio je važnost same pripreme za brak, hodanje, upoznavanje, kao i traženje pravih vrijednosti kod osobe. Na kraju predavanja, uslijedilo je svjedočanstvo Danijele Marić koja je ukratko opisala svoje petogodišnje iskustvo u braku. Brak s Kristom ili bez Krista, izdvojila je kao glavnu razliku pojma braka. Također, istaknula je tri najvažnije stvari u svom braku, a to su molitva, dugi i iskreni razgovori te bračno darivanje.

Nakon predavanja i svjedočanstva, uslijedilo je euharistijsko klanjanje koje je predvodio vlč. Nikola Kaurin. Na kraju je bilo druženje u prostorijama župe zajedno sa vlč. Kaurinom.

FOTOGRAFIJE

Petra Juka

Preporučeno